Trešdien noslēdzas balsošana par opozīcijā esošo britu leiboristu līderi, kurā, domājams, pašreizējais partijas vadītājs Džeremijs Korbins pārspēs savu sāncensi Ouenu Smitu.

Otrdien astoņas stundas ilgušajā partijas valdes sēdē Korbins noraidīja sava vietnieka Toma Vatsona priekšlikumu ļaut leiboristu deputātiem parlamentā balsot par ēnu kabineta sastāvu.

Vatsons ieteica partijas līderu izvēlē dot lielāku ietekmi deputātiem un arodbiedrībām, lai tādējādi apklusinātu Korbina oponentus, kas žēlojas, ka šobrīd pārlieka ietekme ir partijas ierindas biedriem un tās atbalstītājiem.

Daudzi no pašreizējā ēnu kabineta locekļiem vasarā atkāpās no amatiem, protestējot pret Korbina vadības stilu, un leiboristu deputāti izteica viņam neuzticību.

Taču Korbins, kurš pārstāv partijas galēji kreiso spārnu, atteicies piekāpties, norādot, ka viņa vadībā leiboristu biedru skaits pieaudzis līdz rekordlīmenim.

Dziļās domstarpības leiboristu rindās jau likušas dažiem ekspertiem izteikt pieņēmumus par partijas iespējamo sašķelšanos.

“Kopā mēs esam ļoti, ļoti stipri,” pēdējā kampaņas mītiņā uzrunājot savus atbalstītājus, uzsvēra Korbins. “Lai kāds būtu rezultāts, mēs, visi mēs, esam īstenojuši visneticamāko kampaņu, mobilizējuši milzumu ļaužu un patiesībā esam mainījuši valsts politisko diskursu.”

Balsošana oficiāli beidzas plkst.14.00 pēc Latvijas laika.

Smits, kurš Korbinu vaino nespējā vadīt partiju un mobilizēt leiboristu atbalstītājus balsošanai pret Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, arī mudināja savus sekotājus vēl pēdējā brīdī nobalsot par viņu.

“Mūsu partija atrodas krustcelēs, un mums jāizvēlas, vai partiju atjaunot, lai sasniegtu vienotību un varu, vai arī samierināties ar šķelšanos un opozīciju,” uzsvēra Smits, kurš, kā liecina pagājušajā mēnesī “YouGov” veiktā aptauja, popularitātē ievērojami atpaliek no Korbina.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: BalsošanaDžeremijs KorbinsLondona

youtube icon
Abonēt youtube