Darbu veicējs uz lielveikala “Maxima Latvija” jumta nebija iepazīstināts ar projektu un sekoja mutiskiem norādījumiem, šodien izskanēja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā skatāmajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā.

Tiesa šodien uzklausīja firmas “Tomex” darbinieku – darba vadītāja palīgu, kurš uzraudzīja darbu veikšanu un to kvalitāti uz jumta un arī iekšienē. Viņš stāstīja, ka visi darbi tika veikti pēc projekta, turklāt ar projektu viņš bija iepazinies.

Strādnieks stāstīja, ka visi darbi tika veikti korekti un pareizi, lai gan notika arī ugunsgrēks. Liecinieks stāstīja, ka pēc ugunsgrēka tika izveidots plāns, lai likvidētu bojājumus, tomēr ticis secināts, ka tieši jumta pārsegums netika bojāts.

Vīrietis liecināja, ka uz objektu pārbaudē vienu reizi devās arī Valsts darba inspekcija, kas veica dažādu dokumentu pārbaudi.

Cits liecinieks, kurš bija ieradies uz tiesas sēdi, piedalījās būvniecībā uz jumta, veicot hidroizolācijas darbus un klājot hidroizolācijas materiālus, kas esot ļoti specifisks darbs. Viņš darbus veica arī laikā, kad uz jumta bija izcēlies ugunsgrēks – nodega materiāls, kas bija paredzēts hidroizolācijai. Bojātie elementi, izņemot uzklāto betonu, tika nomainīti.

Uz jautājumu, vai visus darbus viņš veica tikai pēc mutiskiem, nevis rakstiskiem norādījumiem, liecinieks atbildēja apstiprinoši. “Kāda jēga man skatīties projektu,” izteicās liecinieks.

Kad tecēja lielveikala jumts, liecinieks konstatēja problēmas iemeslus, bet pats problēmas novēršanas darbus neveica. Tobrīd jau “Maxima” lielveikals bija sācis savu darbību.

Viņš atzīmēja, ka viņam bija problēmas ar darba līgumu, jo tādu – lai arī parakstīja un redzēja – nesaņēma personīgi, arī ne savu kopiju. Pēc vīrieša stāstītā, lai arī Valsts darba inspekcija ieradās pārbaudīt objektu, par viņu vizītēm informācija visiem jau bijusi zināma.

Tiesa šodien uz sēdi bija aicinājusi ierasties sešus lieciniekus, no kuriem ieradās divi, līdz ar to tika pasludināts pārtraukums līdz rītdienas, 22. septembra, plkst.10.

Kā ziņots, 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma “Re&Re” būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem – Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai – izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Krimināllietā, kuru skata Zemgales priekšpilsētas tiesa, apsūdzēta ir arī “Maxima” darbiniece Inna Šuvajeva.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzina.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: MaximaTiesasSēdeTomex

youtube icon
Abonēt youtube