Labklājības ministrijas (LM) rīkojums par valsts sociālās aprūpes centra “Latgale” filiāles “Kalkūni” slēgšanu pagaidām tiek atlikts, informēja labklājības ministra Jāņa Reira (V) preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

Šodien Reirs Daugavpilī tikās ar Daugavpils novada domes un Daugavpils pilsētas domes deputātiem, kā arī Latgales plānošanas reģiona pārstāvjiem. Tikšanās laikā tika panākta konceptuāla vienošanās un parakstīts LM izstrādāts un visu iesaistīto pušu saskaņots nodomu protokols par sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu attīstību Daugavpils novada un Daugavpils pilsētas teritorijā, kā arī par “Kalkūnu” tālāko attīstību.

Nodomu protokolā paredzēts, ka Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar novada domi, pilsētas domi un ministriju līdz 2017. gada 30. jūnijam izvērtēs iespēju deinstitucionalizācijas plāna ietvaros izstrādāt “Kalkūnu” attīstības plāna projektu, nosakot darbības pakalpojumu tuvināšanu ģimeniskai videi.

Savukārt līdz tam brīdim “Kalkūnu” slēgšana tiek atlikta.

Paredzēts, ka Daugavpils pilsētas dome un novada dome izvērtēs filiāles attīstības iespējas, tostarp institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu nodrošināšanas iespējas.

Tāpat paredzēts, ka Daugavpils pilsētas dome un novada dome izveidos un nodrošinās institucionālai aprūpei alternatīvus, klientu vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus atbilstoši projekta mērķiem un uzdevumiem.

Savukārt LM savas kompetences ietvaros sniegs metodisku un organizatorisko palīdzību un atbalstu institucionālai aprūpei alternatīvu sociālo pakalpojumu un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu nodrošināšanai.

Kā ziņots, Reirs iepriekš Latvijas Radio bija norādījis, ka “Kalkūnus” varētu neslēgt, ja tiks izpildītas deinstitucionalizācijas plāna prasības.

Lai atceltu lēmumu par “Kalkūnu” slēgšanu, jābūt pilnai pārliecībai, ka visi pakalpojumi, kas ir paredzēti plānā, tiks piedāvāti arī šajā aprūpes centra filiālē, iepriekš skaidroja ministrs. Tāpat ir jābūt pārliecībai, ka “Kalkūnos” vide kļūs ģimeniskāka, ir jābūt pārliecībai par bērnu tālāko likteni un attīstību.

Kā ziņots, augusta beigās Daugavpils pilsētas domes deputāti vienbalsīgi nolēma pieprasīt atcelt lēmumu par sociālās aprūpes centra “Kalkūni” slēgšanu. Minot iemeslus, kāpēc šo lēmumu uzskata par nepareizu, pašvaldība norādījusi, ka smagi slimie bērni nespēs atrast audžuģimenes, jo viņiem ir nepieciešama ne tikai aprūpe, bet arī medicīnas pakalpojumi. Savukārt analogā centrā Rīgā šos bērnus vecākiem un audžuvecākiem apmeklēt būs apgrūtinoši. Centrā “Kalkūni” strādā pārsvarā Daugavpils iedzīvotāji, un tā likvidācijas rezultātā viņi var palikt bez darba.

Līdzīgu lēmumu pieņēma arī Daugavpils novada dome, kas lūdza labklājības ministru atcelt rīkojumu par “Kalkūnu” darbības izbeigšanu.

Vēlāk iepazīties ar apstākļiem filiālē klātienē devās gan Reirs, gan tiesībsargs Juris Jansons. Pēc vizītes ministrs norādīja, ka līdz šim pieņemtais lēmums par filiāles slēgšanu nav galīgs. Savukārt tiesībsargs solīja sekot līdzi tam, lai deinstitucionalizācija notiktu pēc būtības, tādējādi ikvienam nodrošinot iespēju dzīvot sabiedrībā, vienlaikus spriežot par to, kā to nodrošināt smagi slimām personām.

 

 

Info: BNS

Foto: pixabay

Saistītās tēmas: KalkūnsLatgaleReiks

youtube icon
Abonēt youtube