Latvijā apgrozībā esošo viena eiro monētu ar tautu meitas jeb tautā sauktās Mildas attēlu īpatsvars samazinājies līdz 71%, aģentūrai BNS pavēstīja bankas “Citadele” ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece, atsaucoties uz bankas inkasācijas dienesta SIA “CBL Cash Logistics” monitoringa datiem.

Viņa informēja, ka septembrī monitorings veikts sešās pilsētās: Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Valmierā un Ventspilī. Katrā pilsētā, pārbaudot tūkstoti no apgrozībā esošajām viena eiro monētām, secināts, ka 29% monētu ir emitētas citās valstīs. Tādējādi gada laikā Latvijā emitēto monētu ar Mildas attēlu īpatsvars sarucis par trim procentpunktiem.

No ārvalstīs emitētajām viena eiro monētām šobrīd Latvijā visbiežāk sastopamas Lietuvā un Vācijā izdotās – attiecīgi 7% un 5% no kopējā apgrozībā esošā monētu skaita. Ar 3% īpatsvaru trešā populārākā viena eiro monēta ir izdota Spānijā. Izplatības ziņā 3% robežai ar 2,8% pietuvojušās arī Itālijā izdotās viena eiro monētas, savukārt 2,3% Latvijā sastopamo monētu ir emitētas Igaunijā. No pārējām eiro zonas valstīm ieplūdušo monētu īpatsvars Latvijā ir neliels. Savukārt Monako, Sanmarīno un Vatikāna viena eiro monētas monitoringā vispār netika atrastas.

Salīdzinot atšķirības starp pilsētām, konstatēts, ka vislielākais citviet Eiropā izdoto monētu īpatsvars ir Jēkabpilī, kur no 1000 monitoringā pārbaudītajām monētām ar Mildas attēlu bija 625, bet atlikušās 375 bija izdotas citviet. Visās pārējās pārbaudītajās pilsētās Latvijā izdoto monētu īpatsvars ar Mildas attēlu ir vidēji par 100 vienībām lielāks. Jēkabpils ir arī vienīgā no monitorētajām pilsētām, kur populārākā ieceļojusī monēta emitēta Igaunijā, klāstīja Ābelniece.

Skaidrojot Latvijā emitēto viena eiro monētu īpatsvara samazināšanos, “CBL Cash Logistics” izpilddirektore Baiba Čakste atzīmēja, ka galvenais iemesls ir tūrisms – monitoringa rezultāti diezgan precīzi atklāj eiro zonas valstis, no kurām Latvijā ir lielākais tūristu pieplūdums, kā arī valstis, uz kurām Latvijas iedzīvotāji labprāt ceļo.

“Varam secināt, ka Latvija ir pievilcīgs galamērķis mūsu kaimiņvalsts Lietuvas iedzīvotājiem, kas šurp brauc atpūsties gan ziemas periodā, kad varam piedāvāt diezgan plašas iespējas slēpotājiem, gan arī vasarā. Salīdzinoši lielu īpatsvaru veido Vācijā, Itālijā un Spānijā emitētās monētas. Daļu no tām būs atveduši tūristi, bet daļu latvieši, kuri, atpūšoties kādā no šīm valstīm, monētas atveduši sev līdzi. Nevar arī aizmirst, ka, piemēram, Vācijā strādā apmēram 20 000 – 30 000 Latvijas valstspiederīgo, kuri algu saņem savā mītnes zemē, bet garos atvaļinājumus nereti izvēlas pavadīt Latvijā pie tuviniekiem,” piebilda Čakste.

Bankas “Citadele” inkasācijas dienests “CBL Cash Logistics” ir viens no lielākajiem inkasācijas pakalpojumu sniedzējiem Latvijā.

Latvija eiro ieviesa 2014. gada 1. janvārī.

Informācija: BNS

Foto: Pixabay.com

Saistītās tēmas: īpatsvarsmildamonēta

youtube icon
Abonēt youtube