Mūsdienīgs dzīves temps un nesabalansēts uzturs arvien biežāk izraisa sirds un asinsvadu slimības. Jaunākie pētījumi ir atklājuši: lai izvairītos no iepriekšminētajām slimībām var līdzēt uzturs, kas ir bagātināts ar pilngraudu produktiem. Uzņēmuma “Nestlé” un Klīvlendas klīnikas pētnieki ir konstatējuši, ka cilvēkiem ar lieko svaru līdz 50 gadu vecumam sirds un asinsvadu slimību risks ievērojami mazinās, ja viņu uzturā rafinētu graudu produkti tiek aizstāti ar pilngraudu produktiem.

Pētījums ir pierādījis, ka pilngraudu produkti var palīdzēt asinsspiediena noregulēšanā, tādējādi mazinot sirds un asinsvadu slimību un to izraisītu nāves risku.

“Nestlé” pētījumu centra un Klīvlendas klīnikas pētījumā piedalījās grupa personu ar izteiktu lieko svaru. Divus periodus astoņas nedēļas minētās personas lietoja pilnībā identisku uzturu, taču vienai grupai uzturs tika papildināts ar pilngraudu produktiem, bet otrai – ar rafinētiem, proti, pilnībā attīrītiem, graudu produktiem.

Pētījuma laikā tika konstatēts, ka cilvēku, kuru uzturā bija pilngraudu produkti, diastoliskais asinsspiediens (zemākais spiediens, sirdij atslābinoties) samazinājās trīsreiz, salīdzinot ar cilvēkiem, kuru uzturā bija tikai rafinētu graudu produkti. Tāda asinsspiediena samazināšanās līdzinās par 30% samazinātam nāves riskam no sirds slimībām un par 40% samazinātam nāves riskam no insulta.

Pilngraudu produkti ir nepieciešami ikdienas uzturā

Kas ir pilngraudu produkti? Vispirms nedrīkst sajaukt pilngraudu produktus ar rupji maltu vai nemaltu graudu produktiem. No pilngraudu produktiem var malt miltus, taču tie netiek izsijāti. Pilngrauds atšķiras ar to, ka no tā netiek atdalīta ārējā grauda daļa – miziņa. Citiem vārdiem, pilngrauds ir nepilnīgi attīrīts grauds.

Viens no labākajiem tāda grauda piemēriem ir griķu putraimi. Tiek vienmēr ir pilngraudu putraimi. Ar rīsiem ir mazliet citādāk – visbiežāk tie tiek apstrādāti, atdalot ārējo grauda slāni, tāpēc visi baltie rīsi nav pilngraudu putraimi. Pilngraudu putraimi ir tikai savvaļas (ar miziņu) un brūnie rīsi, kuru ārējais slānis ir attīrīts tikai daļēji.

Uztura speciālisti apgalvo, ka ar pilngraudu produktiem būtu jāpapildina ikdienas uzturs. Tas ļautu nodrošināt pilnvērtīgu uzturu – ar visām nepieciešamajām minerālvielām, vitamīniem un šķiedrvielām.

Pilnvērtīgs uzturs ir preventīvs līdzeklis pret dažādām hroniskām slimībām, tostarp arī sirds un asinsvadu slimībām, diabētu un vēzi. Nepieciešamās uzturvielas ir vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas. Tieši pilngraudu izstrādājumi cilvēka organismam piegādā minerālvielas un vitamīnus, bet galvenais – tie ir būtisks šķīstošu un nešķīstošu šķiedrvielu avots. Šķīstošas šķiedrvielas ir viens no galvenajiem avotiem, kas ļauj preventīvi mazināt saslimšanas risku personām, kurām ir nosliece slimot ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu vai vēzi. Turklāt pilngraudu izstrādājumi rada ilgāku sāta sajūtu, tas savukārt ļauj regulēt ķermeņa masu, tā pilngraudu produktu lietderību raksturo uztura speciālisti.

Uztura speciālisti iesaka uzturu papildināt ar tādiem pilngraudu produktiem kā maize, pilngraudu miltu izstrādājumi, putras, musli maisījumi. Protams, izvēloties šādus izstrādājumus, vienmēr ir jāpievērš uzmanība tam, vai uz iepakojuma ir norādīts, ka tie ir izgatavoti no pilngraudu putraimiem vai graudiem.

Pētījums, kas atklāja pilngraudu produktu ietekmi uz sirds un asinsvadu slimību prevenciju, ir viens no lielākajiem pilngraudu produktu ietekmes uz veselību pētījumiem. Pēc pētījuma rezultātu publiskošanas uzņēmums “Nestlé” ir apņēmies veicināt uztura, kas ir bagātināts ar pilngraudu produktiem, lietošanu, vispirms ar pilngraudiem bagātinot savus pārtikas izstrādājumus. Piemēram, 85% uzņēmuma ražoto sauso brokastu bērniem un pusaudžiem pamata sastāvdaļa ir pilngraudi.

 

 

Saistītās tēmas: Pilngraudiuzturs

youtube icon
Abonēt youtube