Portugāļu politiķis Antoniu Guterrešs, kurš 1.janvārī stāsies ANO ģenerālsekretāra amatā, trešdien paziņoja, ka viņš grib “iespējami drīz” tikties ar jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu un ir “apņēmies izveidot konstruktīvu dialogu ar jauno ASV administrāciju”.

Guterrešs, kurš novembra beigās tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, sacīja, ka cer uz līdzīgu iznākumu sarunās ar Trampu.

Portugāles ekspremjers un bijušais ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Guterrešs pārņems ANO ģenerālsekretāra amatu no Bana Gimuna laikā, kad turpinās asinsizliešana Sīrijā un ir radušies jautājumi par ASV lomu pasaulē Trampa prezidentūras laikā.

“Man bija izcila darba tikšanās ar prezidentu Putinu, un es ceru, ka tāda būs arī ar Donaldu Trampu,” Guterrešs trešdien sacīja intervijā Portugāles telekanālam SIC.

“Manās interesēs noteikti ir iespējami drīz apmeklēt viņu,” teica Guterrešs. “ASV ir ne tikai galvenā līdzekļu ziedotāja ANO, bet arī pamatelements tās darbībās.”

Tramps piektdien mikroblogu vietnē “Twitter” paziņoja, ka Vašingtonas politika ANO būs citāda pēc viņa stāšanās amatā.

“Attiecībā uz ANO situācija būs citāda pēc 20.janvāra,” tvītoja Tramps, pieminot savas gaidāmās inaugurācijas datumu.

Tramps ar šo tvītu reaģēja uz to, ka ANO Drošības padome piektdien pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts Izraēlai apturēt ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās, jo ASV negaidīti atteicās izmantot savas veto tiesības Drošības padomē šīs rezolūcijas bloķēšanai.

Tramps nebija slēpis savu skepsi par cīņu pret globālo sasilšanu, bet ir mainījis šo nostāju kopš savas uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās 8.novembrī, sakot, ka viņš varētu atbalstīt globālos līgumus par klimata pārmaiņām un ka viņam ir “atvērts prāts”.

Guterrešs, atbildot uz jautājumu par to, sacīja, ka “jaunā [ASV] valdība noteikti pieņems citādu nostāju” nekā pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija.

Tramps trešdien nāca klajā ar jaunām apsūdzībām ANO, sakot, ka šī starptautiskā organizācija nav izmantojusi savu potenciālu un nav spējusi risināt globālas problēmas.

“ANO ir tik milzīgs potenciāls. [Tā] neizmanto savu potenciālu,” Tramps paziņoja reportieriem savā Floridas kūrortā Maralago.

“Kad jūs esat redzējuši ANO risinām problēmas? Tā to nedara. Tā rada problēmas,” sacīja Tramps.

“Ja tā izmanto savu potenciālu, tā ir laba lieta. Jā tā to nedara, tad tā ir laika un naudas izšķiešana,” teica Tramps.

Tramps pirmdien tvītoja, ka ANO ir “tik liels potenciāls”, bet tā kļuvusi “vienkārši par klubu, kur cilvēki sanāk, sarunājas un labi pavada laiku. Cik skumji”.

 


Foto: reuter

Saistītās tēmas: ANOAntoniu GuterrešsTramps

youtube icon
Abonēt youtube