Katru nakti zem segas mēs patveramies no ārpasaules. Mēs investējam labā matracī, ergonomiskos spilvenos un ideālā gultas veļā, jo mēs taču vēlamies nakts laikā iegūt vislabāko iespējamo miegu. 

Tomēr neatkarīgi no tā, cik dārga bijusi tava gultas veļa un palagi, ja tos nemaini un nemazgā pietiekami bieži, tava miega paradīze var pārvērsties par teju vai elli, kura ir piemērota vieta baktērijām un dažādām infekcijām.

Kaut arī nepārtraukti tiek runāts par to, ka palagi jāmazgā reizi nedēļā vai divās, mēs mēdzam par to aizmirst un palagi piedzīvo mēnešiem ilgu lietošanu bez mazgāšanas. Ja nevelti laiku veļas mazgāšanai, sekas var būt visai nepatīkamas.

Alerģijas. Ja pienācīgi nemazgā savu gultas veļu, tiek radīti ideāli apstākļi baktērijām, pelējumam un putekļu ērcītēm, kas palielina iespējamību, ka veidosies dažādas alerģijas. Putekļu ērcītes barojas no tavas atmirušās ādas, no kuras miega laikā grozoties, tu atbrīvojies, un šāda vide ir ideāla šīm putekļu ērcītēm. Jo retāk mazgā palagus, jo grūtāk atbrīvoties no šiem kaitēkļiem.

Izsitumi. Iepriekšminētās baktērijas neko labu nedara arī tavai ādai. Ja no rīta pamosties un pēkšņi uz sejas redzi neskaitāmus izsitumus, varam galvot, ka pie vainas ir nemazgāta gultas veļa. Jebkurš produkts, kas tiek klāts uz sejas, nakts laikā nonāk arī uz spilvendrānām un ik vakaru tas apaug ar šo produktu. Kaut arī šie produkti dara brīnumu lietas, tikko uzklāti uz sejas, tie nebūs tik brīnumaini, ja ik nakti no spilvena berzēsies gar seju.

Infekcija. Reizēm guļot mēdzam sasvīst, un šie sviedri nonāk uz mūsu gultas veļas, un šī vide ir ideāla dažādām sēnītēm un infekcijām. Dažas no šādām baktērijām rada astmu, pneimoniju un dažādas sēnīšu infekcijas. Tiek radīti arī dažādi ādas bojājumi, kurus veido netīra veļa.

 

Saistītās tēmas: gultas veļaskaistumsveselība

youtube icon
Abonēt youtube