Polijas Kultūras ministrijai ceturtdien paredzēts iegādāties privātu mākslas darbu kolekciju divu miljardu eiro vērtībā, kurā ietilpst arī Renesanses laikmeta mākslinieka Leonardo da Vinči glezna “Dāma ar sermuli”.

15.gadsimtā tapušais portrets, kurā attēlota jauna sieviete ar baltu sermuli rokās, ir viena no četrām zināmām da Vinči gleznām, kurās attēlotas sievietes. Zināmākais šāds darbs ir “Mona Liza”.

Ministrija šomēnes atklāja, ka risina sarunas par kolekcijas iegādi. Vēlāk tā paziņoja, ka ceturtdien parakstīs galīgo vienošanos par mākslas darbu statusu.

Šobrīd kolekcija pieder kņazu Čartorisku fondam un tā atrodas Krakovas Nacionālajā muzejā. Kolekcijā ir vairāki tūkstoši darbu. Līdzas da Vinči darbam, kas apdrošināts par 350 miljoniem eiro, kolekcijā ir arī Rembranta un Renuāra darbi.

Kolekciju 1801.gadā izveidoja poļu aristokrāte Izabela Čartoriska, lai saglabātu Polijas un un citu Eiropas valstu mākslas darbus brīdī, kad Poliju bija sadalījusi Austrija, Krievija un Prūsija.

Kultūras ministrija paziņojusi, ka vēlas, lai kolekcija nekad neatstāj Poliju, kas var notikt, kamēr tā pieder fondam, kura prezidents Adams Karols Čartoriskis dzīvo ārzemēs.

Domājams, ka nelielajā eļļas gleznojumā attēlota Čečīlija Gallenāri, kas bijusi Milānas hercoga un da Vinči patrona Ludoviko Sforcas mīļākā.

Čartorisku ģimene gleznu iegādājās 1798.gadā un nogādāja to Polijā. Mākslas darbu 1939.gadā nolaupīja nacistiskās Vācijas karaspēks, tomēr pēc kara to izdevās atgūt.

Saistītās tēmas: Dāma ar sermuliGleznaLeonardo da VinciMākslaPolija

youtube icon
Abonēt youtube