Ceturtdien, 15. decembrī plkst. 15.00 Rīgas Zooloģiskajā dārzā kopā ar lūšu draugiem – Jēkabpils pilsētas pārstāvjiem tiks teikti laba ceļa vārdi lūšu jauneklim Hercogam. Jau pavisam drīz nākošās nedēļas sākumā uz jaunām mājām Rīgas sadraudzības pilsētas Kobes Oji zooloģisko dārzu dosies jaunais lūšu tēviņš Hercogs un jaunkundze Lūsija, kas patlaban dzīvo Zoodārza filiālē “Cīruļi”.

Kā uzsver Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs: “Pirms diviem gadiem Jēkabpils lūšu rezidencē Rīgas Zooloģiskajā dārzā pilsētas aizbilstamajam lūsim devām stipru un skanīgu vārdu – Hercogs, par godu pilsētas dibinātajam Hercogam Jēkabam. Dodoties uz jaunajām mājām Kobē, Japānā kopā vēlēsim lūsim lidojumam labvēlīgu laiku un ātru adaptāciju jaunajā dzīves vietā.”

Šobrīd Rīgas Zoodārzā mīt divas lūšu ģimenes (pa vienai Rīgā un filiālē “Cīruļos”). Kopš 2013. gada novembra par Rīgas Zooloģiskā dārza lūšu ģimenes draugiem, atbalstītājiem un aizbildņiem kļuva Jēkabpils pilsēta. Jau nākošā gada pavasarī (2014. gada 18. martā) Rīgas lūšu ģimenei Kamēlijai un Rubīnam piedzima pirmais mazulis. Lūšu puikam jēkabpilieši deva diženu vārdu – Hercogs. Pēc tam nākošajā gadā šim pārim pasaulē nāca rekordliels mazuļu skaits – divas kaķenītes Pērle un Ambera un runcis Jēkabs. Trīs pēcnācēji parasti dzimst visnotaļ reti.

Otrs aizceļojošais dzīvnieks ir Lūsija, kas dzimusi 2014. gada 31. maijā zoodārza filiālē “Cīruļi”. Viņas vecāki ir pieredzes bagātie Marģers un Margo, kuri savas dzīves laikā ir uzaudzinājuši 19 pēcnācējus.

Gan Hercogam, gan arī Lūsijai dzīslās rit īstenas Latvijas lūšu asinis, jo Rubīns, Marģers un Margo ir savulaik nebrīvē nonākuši no dabas, savukārt Kamēlija ir Marģera un Margo meita.

Tā kā lūši pie mums sekmīgi vairojas, tad viņu pēcnācēji ir devušies uz dažādiem citu zemju zooloģiskajiem dārziem. Tie dzīvo Helsinkos, Tallinā, Krakovā, Kauņā, Sosto zoodārzā Ungārijā, Santilanas zoodārzā Spānijā, Edinburgas zoodārzā, kā arī Līgatnes dabas takās. Bez tam 5 lūši ir nosūtīti uz Poliju, kur ar Pasaules dabas fonda (WWF) atbalstu tiek veikts šo savvaļas kaķu reintrodukcijas projekts. Tā kā mūsu lūši ir ģenētiski ļoti augstvērtīgi un Latvija atrodas salīdzinoši tuvu Polijai, tad projekta koordinatori ar lielu prieku saņem dzīvniekus no Rīgas Zoodārza. Šim projektam viens tēviņš tika nosūtīts 2009. gadā, viena mātīte 2014. gadā, bet 2016. gadā – trīs dzīvnieki (Rīgas lūšiem 2015. gadā dzimusī meita Pērle, viens 2015. gadā zoodārzā no savvaļas nonākušais tēviņš, kā arī viena “Cīruļos” dzimusī mātīte).

Japānas pilsēta Kobe ir Rīgas sadraudzības pilsēta. Un draudzība ir izveidojusies arī starp Rīgas un Kobe Oji zoodārziem. No Japānas gadu gaitā esam saņēmuši dažādus dzīvniekus – Japānas pērtiķus, Japānas dzērves un citus. Nu tālajam ceļam gatavojam divus lūšus – Lūsiju un Hercogu.


Avots: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Saistītās tēmas: JapānaLūšiZooloģiskais dārzs

youtube icon
Abonēt youtube