Dienu pēc ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas dienas cilvēki interneta vietnē Amazon masveidā sāka iegādāties Džordža Orvela slaveno grāmatu “1984”, un nedēļas laikā visi krājumi tika izpārdoti, un to pilnīgi noteikti nevarēja saukt par nejaušību.

Romāna darbība risinās nākotnē – 1984. gadā iespējamā izdomātā pasaulē, kur pastāv trīs savstarpēji karojošas valstis: Okeānija, Eirāzija un Austrumāzija. Visās valstīs pastāv totalitāra sabiedrības sistēma ar neierobežotu vienas partijas varu, kas nemitīgi kontrolē savu pavalstnieku domas un darbus. Galvenais varonis Vinstons Smits dzīvo Okeānijā, ko vada Lielais Brālis un Partija. Vinstons ir partijas biedrs un strādā Patiesības ministrijā, kur tiek falsificēta vēsture un ieviesta “jaunruna”. Līdztekus Patiesības ministrijai pastāv vēl trīs citas ministrijas: Mīlestības ministrija (nodarbojas ar cilvēku izsekošanu un represijām), Pārticības ministrija (kas organizē resursu mobilizēšanu karam) un Miera ministrija, kas atbild par kara lietām. Partijas trīs galvenie saukļi ir: “Karš ir miers”, “Brīvība ir verdzība” un “Nezināšana ir spēks”.

Kustība sākās dienu pēc tam, kad Tramps oficiāli sāka savu darbu Baltajā namā un, lai arī Amazon nav saskaņots ar Google Trends statistiku, ir parādīts šķietami spilgts piemērs par to, kādu grāmatu cilvēki vēlās izlasīt pēc prezidenta zvēresta nodošanas.

Saistītās tēmas: 1984AmazonGrāmatasizpārdots

youtube icon
Abonēt youtube