Foto aģentūra “Magnum Photos” publicējusi materiālu, kur foto žurnālisti Deivids Alans Hārvijs, Kristofers Andersons un Mets Stjuarts dalās ar domām, kādas ir Instagram priekšrocības un kā to vajadzētu izmantot fotogrāfiem.

Pēc autoru domām, viena no galvenajām priekšrocībām – radošās izpausmes brīvība un iespēja patstāvīgi izvēlēties tieši kādus darbus demonstrēt auditorijai.

“Agrāk, kad es sadarbojos ar žurnāliem, ierobežojumu bija ļoti daudz: no sākuma mūsu bildēm bija jāiepatīkas foto redaktoram, tad viņa izvēli bija jāapstiprina galvenajam redaktoram, vēlāk tam visam bija jānonāk līdz vēl vienam cilvēkam, kurš nodarbojās ar reklāmu. Žurnālam bija sava auditorija,” saka Deivids Alans Hārvijs, atzīmējot, ka sociālo tīklu fenomens kardināli izmainījis visu situāciju. “Tagad tie, kuri skatās jūsu darbus, dara to ne tāpēc, ka mīl “National Geographic”, bet gan tāpēc, ka mīl jūs.”

https://www.instagram.com/p/BOhg-VbDf6b/?taken-by=davidalanharvey

Starp galvenajiem ieteikumiem, ko izcēla foto žurnālisti – nepārvērst savu profilu tikai par profesionālu bilžu publikācijas vietu, bet pamēģināt tajā atrast vietu arī kadriem no privātās dzīves. “Piemēram, es mēģinu palikt par to, kas esmu: manā Instagram ir gan ģimenes bildes, gan foto ar draugiem un jebkādu sīkumu, kas licies man kaut cik interesants,” saka Kristofers Andersons.

https://www.instagram.com/p/BOzyXhuhVpB/?taken-by=christopherandersonphoto

Turklāt nevajadzētu uztvert Instagram par pārāk parastu foto blogu – ir jāsaprot, ka tas ir tiešais ceļš uz peļņu, saka Mets Stjuarts: “Es, piemēram, monetizēju auditoriju, pārdodot tur savus šedevrus un grāmatas. Tas ir kā mans privātais veikals, tikai jums nevajag maksāt par to īri. Jūs vienkārši rādāt cilvēkiem savu produktu un saprotat, vai tas viņiem patīk.”

Fotogrāfiem ir jāsaprot, ka tehnoloģiju attīstība ir neizbēgama lieta, un tā vietā, lai panikotu par brīnišķīgā foto laikmeta aiziešanu, ir vērts iemācīties strādāt ar jaunām iespējām, kas dāvā tehnisku progresu.

 


Foto: Christopher Anderson/Magnum Photos

Saistītās tēmas: fotoInstagram

youtube icon
Abonēt youtube