Japānas imperators Akihito plāno 2019.gadā nodot troni savam vecākajam dēlam, kas būs pirmā atteikšanās no troņa Japānā pēdējo 200 gadu laikā, trešdien ziņo mediji.

83 gadus vecais Japānas imperators Akihito augustā paziņoja, ka vājās veselības dēļ viņam varētu būt sarežģīti pildīt pienākumus. Imperatora izteikumi tika interpretēti kā signāls par viņa iespējamo atteikšanos no troņa.

Japānas lielākie laikraksti, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, trešdien ziņoja, ka 2019.gada 1.janvārī Akihito nodos troni kroņprincim Naruhito, kurš pašlaik ir 56 gadus vecs.

Japānas valdība jau kopš pagājušās vasaras strādā pie tiesiskā ietvara šim procesam. Izveidota īpaša ekspertu grupa, kas izskata varas nodošanas jautājumu un meklē labāko risinājumu.

Mediji ziņo, ka eksperti varētu ieteikt parlamentam pieņemt īpašu likumu šim konkrētajam gadījumam, pret ko iebilst lielākā opozīcijas partija – Demokrātu partija, apgalvojot, ka šāds likums nenodrošinās stabilu varas mantošanu nākotnē. Demokrātu partija ierosinājusi grozīt likumu, kas attiecas uz monarhu ģimeni.

Akihito kāpa tronī 1989.gadā pēc sava tēva imperatora Hirohito nāves.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: AkihitoImperatorsJapāna

youtube icon
Abonēt youtube