Neskatoties uz jaunievēlēta ASV prezidenta Donalda Trampa izteikumiem, ka NATO ir novecojusi organizācija, NATO pirmdien no jauna apliecinājusi paļāvību uz ASV saistībām aliansē.

Lūgts komentēt Trampa izteikumus, NATO preses pārstāvis nesniedza tiešu atbildi, bet norādīja uz NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga 6.decembra paziņojumu alianses dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmē.

“Es esmu pilnīgi pārliecināts, ka Savienotās Valstis saglabās savas stiprās saistības ar NATO, transatlantisko saikni un drošības garantijām Eiropai,” sacīja Stoltenbergs.

“Es esmu pārliecināts, jo Tramps to sacījis daudziem Eiropas līderiem un arī man teica to pašu, kad mums bija telefonsaruna pirms pāris nedēļām,” norādīja Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs arī pauda pārliecību, ka spēcīga NATO alianse ir nozīmīga ne tikai Eiropai, bet arī ASV, un atgādināja, ka vienīgā reize, kad ir iedarbināts NATO piektais pants par kolektīvo aizsardzību, bija pēc 11.septembra teroraktiem ASV.

Tramps svētdien publicētā intervijā laikrakstiem “Bild” un “The Times” paziņoja, ka NATO ir novecojusi alianse, kas nav apgrūtinājusi sevi ar cīņu pret terorismu, un prognozēja arī citu valstu izstāšanos no Eiropas Savienības pēc “Breksita”.

Viņš arī atkārtoja pirmsvēlēšanu kampaņas laikā teikto, ka alianses dalībvalstis pietiekami daudz līdzekļu nevelta aizsardzībai, un veltīja siltus vārdus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Saistītās tēmas: AlianseASVNATO

youtube icon
Abonēt youtube