Viena no ietekmīgākajām zinātniskajām izdevniecībām “Proceeding of the National Academy of Sciences” publicējusi pētījumu, kur parādīti rezultāti par to, cik ļoti IQ līmenis un personīgās cilvēka rakstura īpašības ietekmē indivīda finansiālo stāvokli.

Eksperimenta laikā pētījuma autori ar standarta anketu palīdzību izanalizēja tūkstošiem cilvēku dzīves datus  no ASV, Lielbritānijas un Holandes. Dalībniekus pētīja no dažādām pusēm: atzīmēja pat tādus parametrus – svara svārstīšanos pēdējo desmit gadu laikā, dzīves apmierinātību un sekmju vērtējumus skolā.

Galu galā Džeimss Hekmans – viens no pētījuma autoriem ( ekonomists un 2000. gada Nobela prēmijas laureāts) secināja, ka finansiālā labklājība vairāk ir atkarīga no tādām rakstura iezīmēm kā apzinīgums, cītība, neatlaidība un pašdisciplīna. Cilvēka nākotnes panākumus, kuri testā parādīja šo īpašību augstāku līmeni,  bija daudz vieglāk paredzēt, nekā to dalībnieku nākotni, kuri labāk pildīja testu IQ līmenī.

Hekmans atzīmē, ka pēdējiem ir daudz grūtāk atrast savu vietu dzīvē, jo viņiem pietrūkst tieši tās prasmes, ko pārbaudīt ar intelektuāla testa palīdzību ir daudz grūtāk, taču tieši tās ir daudz svarīgākas.

Pētījums atzīmē, ka intelekta attīstīšana ir visai svarīga lieta, taču vēl būtiskāk, it īpaši dzīves sākuma gados, fokusēties uz personīgo rakstura īpašību izstrādāšanu, kas atbild par saņemšanos, atbildību un disciplīnu. Tieši šīs iezīmes kļūst par fundamentu veiksmīgai nākotnei.

 


 

Avots

Saistītās tēmas: IQPsiholoģijaVeiksme

youtube icon
Abonēt youtube