Sīrijas nemiernieku grupējumi piedalīsies miera sarunās, kas ar Krievijas un Turcijas atbalstu tiek nākamnedēļ rīkotas Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, pirmdien paziņoja bruņotās opozīcijas grupējumu pārstāvji.

“Visi nemiernieku grupējumi dosies [uz Astanu]. Visi ir piekrituši,” sacīja viens no grupējuma “Jaish al Islam” (“Islāma armija”) līderiem Muhameds Alušs.

“Astana ir process, lai izbeigtu režīma un tā sabiedroto asinsizliešanu. Mēs gribam izbeigt šo noziegumu virkni,” viņš piebilda.

Sultāna Murada grupējuma pārstāvis Ahmads al Otmans arī apstiprināja, ka “nemiernieku grupējumu nolēmuši doties uz sarunām”.

Sīrijas valdības un opozīcijas pārstāvji Astanā, “iespējams”, tiksies tiešās sarunās, apliecināja avoti abās pusēs.

Sarunās Astanā pamatā tiks izskatīti militāro norišu jautājumi, norādīja opozīcijas pārstāvji. Politiskas diskusijas varētu notikt februārī Šveicē.

Levantes iekarošanas fronte, kas pēc atšķelšanās no Al Qaeda” atteikusies no līdzšinējā nosaukuma “Al Nusra”, Astanas sarunās nepiedalīsies, sacīja nemiernieku grupējumu juridiskais konsultants Osama Abu Zeids.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Saistītās tēmas: AstanaNemierniekiSarunasSīrija

youtube icon
Abonēt youtube