Aukstā laikā mūsu āda pieprasa papildu rūpes un brīžos, kad stāvam garajās veikalu ailēs, meklējot ideālo sejas kopšanas līdzekli, atduramies pret to, ka uz to etiķetēm ir norādītas neskaitāmas sastāvdaļas, kuras mūsos rada neizpratni.

Brīžos, kad esam ideālā sekas krēma, seruma vai tonika meklējumos, svarīgi noskaidrot, ko nozīmē katra sastāvdaļa un saprast, vai tieši tā šobrīd tev ir nepieciešama. Lūk, vairākas populāras sastāvdaļas, kuras bieži redzamas uz iepakojuma un par kurām tev noteikti būtu jāzina.

1. Kolagēns: tas ir proteīns, kuru ražo mūsu šūnas un tas palīdz saturēt mūsu ādu. Kolagēns palīdz mūsu ādai izskatīties jaunai, sniedz tai tvirtumu un elastību. Kad esam jauni, mūsu sejas āda ir jauneklīga un gluda, jo tā pati sevi atjauno, bet novecojot, kolagēna veidošanās  kļūst lēnāka, un esošais kolagēns tiek sabojāts saules un ārējās vides ietekmē. Tieši tādēļ rodas krunkas un grumbas. Sejas kopšanas produkti, kuros ir kolagēns, izlīdzina grumbas un smalkās līnijas.

2. Elastīns: vēl viens ādai svarīgs proteīns, kas ir tikpat svarīgs kā kolagēns. Elastīns atrodams ikvienā elastīgā saistaudā, kad atrodas tavā ķermenī. Elastīns ir atbildīgs par ādas elastību jeb izstiepšanās un saraušanās spēju. Pusaudža gados un agrīnajā briedumā elastīns ir visvairāk, taču ar gadiem tas samazinās. Skaistumkopšanas produkti, kuru sastāvā ir elastīns, palīdz atjaunot ādu un nodrošina to ar nepieciešamo elastīna daudzumu.

3. Hialuronskābe: samazinoties kalogēnam, parādās grumbas un mainās ādas pigmentācija. Palielinot kalogēna daudzumu, ādai ir iespēja saglabāt jauneklību, mazināt grumbas un smalkās līnijas. Hialuronskābe palīdz sintezēt kalogēnu un ādā uztur nepieciešamo mitruma līmeni.

4. Glikolskābe: tā ir dabiska viela, kas atrodama cukurniedrēs, vīnogās un citos augos. AHA skābju vidū tai ir mazākā molekulārā masa. Tas nozīmē, ka šī skābe ādā iekļūst ļoti dziļi un viegli, padarot to par vienu no efektīvākajiem veidiem, kā ārstēt krunciņas, pinnes, melnos punktus, ādas pelēcīgumu un ādas taukošanos. Glikolskābi bieži izmanto pīlingos, jo tā saudzīgi noņem atmirušās šūnas, paātrina šūnu atjaunošanos un aizkavē ādas novecošanas procesus.

5. Silicilskābe: kaut arī šī organiskā skābe nav piemērota visiem, tai piemīt daudz labu īpašību, kad tiek lietota pareizi. Šo skābi kosmētikā izmanto ādas attīrīšanai, problemātiskas ādas kopšanai, izsitumu un iekaisumu mazināšanai. Salicilskābe veicina ādas atmirušo šūnu ātrāku atdalīšanos, stimulē jaunu ādas šūnu veidošanos, mazina poru aizsprostojumus, iedarbojas antibakteriāli un reģenerējoši.

6. Niacinamīda:  atvasinājums no niacīna, kas ir vitamīna B3 sastāvdaļa.  Šī viela palielina keramīdu (starpšūnu lipīdi) un brīvo taukskābju līmeni ādā, kā rezultātā āda tiek pasargāta no ūdens zaudēšanas un stimulēta mikrocirkulācija dermā. Niacinamīda mazina pinnes un uzlabo ādas krāsu, mazinot ādas pigmentācijas plankumus.

7. Retinols: pazīstams arī kā vitamīns A. Vienkārši izsakoties, retinols palīdz ādai uzturēt sevi veselu, veido veselas šūnas, vienlaikus palielinot ādas atbalsta vielu veidošanos. Retinols palīdz veidoties kalogēnam un palielina glikozaminoglikāna saturu, kā rezultātā āda ir tvirta, uzlabojas tās tekstūra un palielinās aizsargfunkcijas.

8. AHA un BHA skābes: AHA (Alfa Hidroksi skābes) un BHA (Beta Hidroksi skābes) ir ķīmiskās vielas, kas spēj atbrīvot ādu no atmirušajām šūnām, padarot to gludāku un vienmērīgāku. AHA vislabāk derēs ādai, kas ir normāla/sausa vai ādai, kas cietusi no saules, jo šī skābe palīdz ādā veidot nepieciešamo mitrumu un uzlabo veselīgā kalogēna veidošanos, kā arī izlīdzina nevienmērīgu ādas tekstūru. BHA skābe derēs normālai/taukainai sejas ādai, kurai ir tieksme uz dažādiem izsitumiem, melnajiem punktiem un akni. Šī skābe lieliski mazina apsārtumu.

9. Resveratrols: spēcīgs antioksidantsTam piemīt izcilas ādas aizsardzības īpašības. Tas pasargā ādu no saules radītā kaitējuma, uzlabo kalogēna sintēzi un samazina šūnu bojājumus.

10. Kurkuminoīdi: plašāk pazīstami kā diarilheptanoīdi. Šī viela atrodama kurkumā, un tai piemīt pretiekaisuma īpašības gan ārēji, gan iekšēji. Tas kavē arī liekā melanīna veidošanos, kas veidojas saules gaismas ietekmē, palīdz samazināt hroniskus iekaisumus, kairinājumus un saules radītos bojājumus, kas liek ādai izskatīties slimai un pelēcīgai.


Foto: Shutterstock

Saistītās tēmas: elastīnskalogēnsskaistumkopšanaskaistums

youtube icon
Abonēt youtube