Apmēram pirms astoņiem gadiem zilacainā blondīne un bijusī modele Ņujorkā izveidoja grupējumu “Zaļie Eņģeļi”, kas pārdod marihuānu. Bandu veido skaistas un pievilcīgas sievietes, un tā ir pārvērtusies par vienu no vadošajām pilsētā, bet likumsargi tā arī nespēja pielikt punktu tik pelnošai parādībai. GQ žurnālists Suketu Mehta pavadīja gandrīz gadu ar nelikumīgā produkta veidošanas pārstāvjiem un uzzināja, kā viņi dzīvo un ar ko elpo.

Iepazīšanās

2015. gada pavasarī žurnālists un Ņujorkas Universitātes pasniedzējs Suketu Mehta pirmo reizi satikās ar Saldumiņu (Honey) – grupējuma “Zaļie Eņģeļi” dibinātāju, kura jau astoņus gadus Ņujorkā izplata marihuānu. Saldumiņš atnāca pie Mehta uz mājām.

Viņai ir 27 gadi, viņa ir pirmajos grūtniecības mēnešos. Vēders jau ir nedaudz pamanāms, bet Saldumiņš, liekas vēl neizjūt mātes slogu. Viņai ir svaiga, enerģiska seja. Pseidonīmu Sladumiņš viņa izvēlējās Mehta rakstam. Tā kā viņa ir gara un slaida blondīne ar zilām acīm, jau pusaudžu gados viņa strādāja par modeli. Dažreiz viņa nodarbojas ar to arī tagad.

Capture

Foto: QG/BRIAN FINKE

 

 

Viņa uzsāka kriminālu biznesu 2009. gadā . No sākuma ņēma lielu marihuānas porciju no dīlera un tad savā dzīvoklī dalīja to mazās porcijās pārdošanai. Viņa nopirka vakuuma iepakotāju un ar tā palīdzību taisīja nelielus maisiņus, kur papildus drošībai lika preci. Kā pastāstīja Saldumiņš, pusi no narkotiku tirgošanas niansēm viņa uzzināja no CNN pārraides par to, kā ķer dīlerus.

Vidēji mēnesī meitene tērē apmēram $300 tūkstošus preces iepirkšanai, apmēram $30 tūkstošus taksim, mobilajiem telefoniem, drošu māju īrei un citām administratīvām nepieciešamībām. Nedēļā viņa nopelna apmēram $27 tūkstošus. “Patīk skatīties uz naudas kaudzi manā dzīvoklī,” saka Saldumiņš.

Mehtam paveicās – Saldumiņš vēlas, lai par viņas veiksmes stāstu uzzina, tāpēc viņa arī piekrita tikties ar žurnālistu. Ne visas grupējuma dalībnieces strādā par modelēm, bet visas viņas – jaunas un pievilcīgas. Astoņu gadu laikā nevienu no sievietēm nekad neapcietināja par narkotikām.

Ņujorkā aizliedz pārdot vairāk par 25 marihuānas gramiem. Saldumiņš jau sen strādā pie biznesa plāna legalizācijas, taču neizslēdz to, ka esošā prezidenta Donalda Trampa valdības laikā projektu vajadzēs uz kādu laiku “iesaldēt”.

Mehta  raksta, ka “Eņģeļi” tikai iegūst pie jebkādām likumdošanas izmaiņām attiecībā uz narkotikām. Ja sods par izplatīšanu kļūs stingrāks – Saldumiņš pacels cenas. Ja narkotikas legalizēs – grupējumam jau ir atlikti pakošanas, pārdošanas un piegādāšanas mehānismi.

Kā pastāstīja Saldumiņš, jau vairākus gadus viņa nogādā bezmaksas marihuānu dziedātajai Riannai. “Eņģeļu” priekšsēdētāja stāsta, ka pateicoties tādām piegādēm Rianna atbalstīs grupējumu legalizācijas gadījumā. “Viņa ir ļoti gudra un nežēlīga – nevajag stāties viņai ceļā,” par dziedātāju stāsta Saldumiņš.

Ar “Zaļajiem Eņģeļiem”, ciemojoties Ņujorkā, sazinājās Kanādas popzvaigzne Džastins Bībers. Taču atšķirībā no Riannas no viņa samaksu tomēr paņēma. Tāpat arī no amerikāņu komiķa un šova The Tonight Show vadītāja Džimmija Felona. Par “Enģeļu” klienti kļuva arī FKA Twigs .

Saldumiņam nav viltus iedomu par savu profesiju: “Es saku meitenēm, ka viņas nav interešu klubiņā, bet narkobiznesā.”

Visa sazināšanās ar klientiem norit ar telefonu. Dispečeres, kuras attālināti seko līdzi darījumam, no katras pārdošanas saņem 10%. Dīleri, kuri nodod klientam preci, tiek pie saviem 20%, kas vidēji sastāda no 300 līdz 400 dolāriem dienā. Dažas meitenes ar šādu algu apmaksā mācību parādus Ņujorkas Universitātē.

 

Vidējais dalībnieces vecums – 20 gadi. Pieredzējušākām, kuras uzsāka kopā ar Saldumiņu, ir apmēram 30.

Galvenajam “Eņģelim” ir pieci vai seši aizvietotāji, kuri visticamāk, vadīs biznesu pēc tam, kad Saldumiņam piedzims bērns.

Pēc sešu stundu garas sarunas žurnālists paziņoja, ka vēlas personīgi redzēt,  kā dīleri pārdot preci. Saldumiņš sāka šaubīties un atbildēja, ka viņai vajag apspriest šo piedāvājumu ar cietiem grupas dalībniekiem.

 

Tikšanās ar “Eņģeļiem”

Žurnālistam paveicās – pēc neilga laika viņu uzaicināja uz iknedēļas sapulci. Parasti dalībnieki sanāk trešdienās, bet Mehta ērtībām tikšanos pārcēla uz ceturtdienu. Dzīvoklis atradās trīsstāvu ēkā, kas atrodas kvartāla attālumā no policijas iecirkņa.

Žurnālistu gaidīja Saldumiņš, apmēram 10 meitenes un 2 puiši.

“Eņģeļu” slepenajā dzīvoklī ir guļamistaba, kur viņi glabā savas preces krājumus, vanna un dzīvojamā istaba ar virtuvi. Ik pēc sešām nedēļām grupējuma štābs pārceļas uz jaunu vietu.

Visas meitenes ir slaidas, kārtīgi apģērbtas džinsos vai īsos šortos, T kreklos un krosenēs. Atšķirībā no meitenēm puišus uzaicināja uz grupējumu nesen.

Mehtam parādīja melnu kasti ar dažādu marihuānu iekšā, sadalītu pēc stipruma un veida. Nelielas plastmasa kastītes ar zāli maksā apmēram $50. Zāles tinktūra – $80, bet veips ar zaļo – $140. Vēl ir sukājamās konfektes uz kociņa par $30.

 

d74ddb466cdc0d

Foto: QG/BRIAN FINKE

 

Sanāksmē Saldumiņš paskaidroja jaunpienācējiem “Eņģeļu” organizācijas noteikumus: nekad nesēsties ar nepazīstamo mašīnā, tikties un nogādāt preci tikai dzīvoklī, nestaigāt grupās, ģērbties piedienīgi un uzvesties atturīgi. Tajā brīdī Saldumiņš norādīja uz meiteni kleitā ar pārāk atklātu dekoltē zonu.

“Mēs vēlamies izskatīties kā fantāzija: mierīgas un profesionālas meitenes ar labāko marihuānas krājumu un zinām, kā to lietot. Nav jāizskatās kā narkotiku pārdevējam. Ģērbieties kā studente, profesionālis vai vienkārša meitene. Spēlējiet savu lomu – mierīgi un atturīgi. Ja kops metro palūgs parādīt jūsu somas saturu vienkārši uzvedieties mierīgi.

Ar jums flirtēs pa labi un pa kreisi, taču nekad neiesaistieties mīlas attiecībās ar klientiem. Nekad nesauciet viņiem savu īsto vārdu vai telefona numuru. Sekojiet intuīcijai. Ja darbs jum liekas nervozs, labāk ejiet strādāt uz vīna veikalu.

Galvenais dīlera ierocis: smaids, prasme aizrunāt kopu. Pirmkārt, viņi pievērš uzmanību cilvēka prasmei izveidot acu kontaktu. Ja jūs iekulsieties nepatikšanās (ar policiju), mēs izvilksim jūs ārā divu stundu laikā. Ja jūs palūgs atvērt čemodānu, sakiet, ka nezināt kodu,” saka Saldumiņš.

 

Dispečeru un dīleru darbs

Darbam meitenes pērk mobilos MetroPCS, kas maksā apmēram $100.

Vidēji “Eņģeļi” saņem apmēram 150 pasūtījumus dienā. Klients, kurš vēlas saņemt preci raksta “Varam patusēt?” uz dežūrtelefonu. Savādāk sazināties ar “Eņģeļiem” nedrīkst: nekādu zvanu vai slepeno kodu.

Uz telefonu sarkanajā krāsā nāk ziņas no nesvarīgiem klientiem, uz violetu telefonu – pastāvīgie klienti, bet uz zilajiem – VIP personas.

Piegādi garantē pusotras stundas laikā. Ja pircējs nav mājās – viņam izrakstīs soda kvīti. Trīs soda punkti – klients nokļūst melnajā sarakstā. Tas pats sagaida arī tos, kuri uzkliegs klientiem.

Vēlāk žurnālists iepazinās ar dispečeri Meriju. Viņa bija “Eņģeļu” pirmajā pieciniekā. Meitene pastāstīja, ka sapņoja strādāt par veterināru un studēja Ņujorkas Universitātē, taču drīzumā pārgāja uz Mākslas vēstures fakultāti, jo viņa nobijās no organiskās ķīmijas nodarbībām. Mērijas vecāki uzskatīja, ka viņa ir rakstnieks (frīlansers). Kad viņi satikās ar Saldumiņu Mērijas dzimšanas dienā, tad aprakstīja viņu kā ļoti jauku meiteni.

Pirms “Eņģeļiem” viņa strādāja par viesmīli 10 gadus, un no šīs sfēras viņai palika pārsvarā sliktas atmiņas. Taču darbs narkobiznesā pretēji sniedz viņai daudz prieka.

Pēc kaut kāda laika Saldumiņš atļāva Mehtam doties līdzi dīlerim. Pusdienlaikā “Eņģeļu” štābā žurnālists tikās ar Mailiju – viņai 33 gadi, viņa piedzima Jamaikā, un viņai ir prieks, ka daudziem klientiem marihuāna ir vajadzīga medicīniskos nolūkos.

Ārā bija pavasaris, uz kalendāra rēgojās piektdiena, un Mehta ar Mailiju devās uz tikšanos ar Džonu. 60 gadus vecs. Kaut kādā brīdī istabā ienāca viņa sieva un dēls, nebrīnoties par to, kā Džons pēta marihuānas maisiņus. Viņš nopirka preci par $150.

Otrais klients – jauna blondīne – apmēram 20 gadus veca. Viņa nopirka četrus iepakojumus un bonusā dabūja ledeni ar zāli.

Pēc četru klientu apkalpošanas Mailijas peļņa bija $150, bet pati viņa pastāstīja, ka mēneša laikā spēj sakrāt līdz pat $6 000.

 

Queens of the Stoned Age-0317-GQ-FEGA03-01

Foto: QG/BRIAN FINKE

 

Pārdošanas mērogs

Pēc advokāta konsultācijas Saldumiņš ļāva žurnālistam uzrakstīt grāmatu par grupējumu, bet ar noteikumu: ja pēc tās motīviem nolems uzņemt filmu un tā iekasēs vismaz $10 miljonus, viņai pienāksies vismaz viens miljons. Kā viņa paskaidroja, šāda nauda ir nepieciešama bērna audzināšanai.

Saldumiņa puisis Pīters agrāk arī darbojās narkobiznesā un audzēja zāli, bet 2005. gadā atmeta. Tagad viņš konsultē ražotājus visā valstī. Pīters paziņoja, ka galvenā industrijas problēma nav policija, bet gan kompānijās, kas ražo medicīniskās zāles vai cigaretes. Pēc viņa vārdiem, milzīga ASV kompānija Monsanto jau ilgu laiku strādā pie stipri iedarbīga marihuānas analoga.

Katru pusotru mēnesi Saldumiņš brauc uz Kaliforniju pēc preces. Par apmēram 500 gramiem viņa maksā trīs tūkstošus dolāru. Parasti viņa pērk par $300 tūkstošiem un atdot naudu pēc preces pārdošanas.

Dažreiz prece izrādās ar zemāku kvalitāti, kas ietekmē pārdošanu. Piemēram, ja marihuānu piegādā ar smago mašīnu karstajā laikā, prece var sakalst. Visbiežāk piegādei izmanto FedEx pakalpojumus.

Labākajos mēnešos Saldumiņš pelnīja apmēram $150 tūkstošus. No tiem 15 tūkstošus viņa tērēja sev, viena daļa aizgāja blakus, cita uz slēptiem punktiem, pēc meitenes vārdiem, kopsummā šādos punktos ir apmēram miljons dolāru “melnajai dienai”.

 


Avots: QG, TJournal

Foto: BRIAN FINKE

Saistītās tēmas: MarihuānaStāsti

youtube icon
Abonēt youtube