Jauna dzīvokļa iegādi šogad apsver vairāk nekā trešdaļa jeb 34% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju, no kuriem teju puse ir gados jauni rīdzinieki, vecumā no 25 līdz 34 gadiem.* Nekustamo īpašumu attīstītāja “HANNER uzņēmumu grupa” novērojums liecina, ka Rīgas iedzīvotājiem prasības pret dzīvokļiem strauji aug un ir vienas no augstākajām Baltijā, priekšroku dodot arvien kompaktākai, bet dizainiski kvalitatīvākai dzīves telpai.

“Strādājot vairākos tirgos, esam novērojuši, ka gados jaunie pilsētnieki kļūst arvien pragmatiskāki un vienlaikus prasīgāki sava dzīvokļa izvēlē. Jo īpaši šo tendenci redzam Rīgā. Mūsu aptauja liecina, ka 84% iedzīvotāju vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem izvēlētos nelielas platības – divu un trīs istabu dzīvokļus. Tajā pašā laikā aug prasības pret šīs telpas kvalitāti – tai jābūt ar maksimāli ērtu un funkcionālu iekārtojumu un ar pievienotu dizaina vērtību,” skaidro “HANNER uzņēmumu grupas” vadītājs Mindaugas Valuckas.

Iegādāties jaunu dzīvokli 2017.gadā vēlētos 48% gados jauno iedzīvotāju. Viens no biežākajiem iemesliem dzīvokļa iegādei ir augstās dzīvokļu īres cenas (26%). 11% aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 34 gadiem dzīvokļa iegāde ir apzinātas investīcijas, kur ieguldīt brīvos līdzekļus. Lēmumu iegādāties jaunu mājokli ietekmē ģimenes izveidošana (25%) un patstāvīgas dzīves uzsākšana (15%).

“Jaunie iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem SEB bankā veido ap 60% no kopēja aizņēmēju skaita – gan kredītu skaita ziņā, gan naudas apjoma ziņā. Augošo pieprasījumu nosaka gan iedzīvotāju pirktspējas, gan mājokļu kredītu pieejamības uzlabošanās. Savukārt ierobežojošie faktori ir saistīti ar nepietiekošo jauno mājokļu piedāvājumu tieši vidējās klases dzīvokļu segmentā, kā arī pirmās iemaksas nepieciešamību. Gados jaunie iedzīvotāji bieži strādā labi algotu darbu un var atļauties atmaksāt aizdevumu, bet viņiem nav tik vienkārši sakrāt summu pirmajai iemaksai – tas prasa daudz laika, jo vēl ir jāmaksā, piemēram, par īrēto dzīvokli un dažreiz šie maksājumi ir lielāki nekā ikmēneša kredīta maksājumi,” norāda SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

“Rīgas centrā nav daudz dzīves telpu, kas atbilstu mūsdienu pilsētnieku vēlmēm un būtu finansiāli pieejama. Tādēļ, investējot 6,4 miljonus eiro, esam uzsākuši jaunas dzīves telpas 26VESETAS būvniecību Rīgas modernajā centrā, kas paredzēta tieši jaunajiem pilsētas profesionāļiem un apvienos kompaktus 40 līdz 70 kvadrātmetru dzīvokļus ar gaumīgu, dizaineru veidotu interjeru,” saka M.Valuckas.

102 dzīvokļi, kas atradīsies 26VESETAS, ir veidoti kompakti, ar funkcionālu un gaumīgu dizainu. Desmit dzīvokļiem interjeru veidojuši Latvijas interjera dizaineri Elīna Frankēvica, Mareks Birznieks, Mārcis Šakausks, un arhitekti Rita un Kārlis Lauderi. Ieviešot jaunu konceptu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju būvniecībā, taps vairāk nekā 60 m2 plaša, labiekārtota koptelpa visu dzīvokļu īpašnieku kopīgai lietošanai. Projektu plānots pabeigt 2018.gadā.

Nekustamo īpašumu attīstītājs “HANNER uzņēmumu grupa” nodarbojas ar biroju, dzīvojamo telpu un komercplatību attīstīšanu Latvijā, Lietuvā, Rumānijā un citās valstīs.

* Pētījums veikts 2017.gada janvārī sadarbībā ar Snapshot, aptaujājot 700 respondentu.

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: AptaujaDzīvokļiHannerjaunieši

youtube icon
Abonēt youtube