Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) nav šķiršanās – tas ir jaunu attiecību sākums, pēc tikšanās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) žurnālistiem sacīja Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES jeb “Brexit” ministrs Deivids Deiviss.

Latvijas ārlietu ministrs skaidroja, ka šodien viņam ar Deivisu notika divpusējo sarunu turpinājums, jo abiem ministriem jau bija tikšanās Londonā februāra sākumā. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Latvijas interesēs ir, lai Lielbritānijas un Latvijas sarunas par izstāšanos notiktu maksimāli konstruktīvi, racionāli un bez liekām emocijām.

Rinkēvičs uzsvēra, ka visām 27 ES dalībvalstīm būs kopīga pozīcija attiecībā uz “Brexit”, bet “ir skaidras mūsu īpašās intereses”, proti, Latvijas tautiešu statuss, kam “ir jāpaliek tādam, kāds tas ir tagad”. Kopumā Rinkēvičs pauda gandarījumu par konstruktīvo gaisotni, kas tagad pastāv starp abām valstīm, bet uzsvēra, ka tiek sagaidīts divu gadu intensīvs darbs.

Ministrs skaidroja, ka ar Deivisu tika pārrunāts arī finanšu līdzekļu jautājums, norādot, ka jau Londonā viņam tika uzdoti daudzi jautājumi par to. Rinkēvičs ironizēja par potenciālajiem kukuļiem – ministrs uzsvēra, ka nekāda “tirgošanās nav bijusi un nauda mums nav atnesta”. “Mēs runājām, kādā veidā saglabāt maksimāli labas, atvieglotas tirdzniecības attiecības arī pēc “Brexit”,” komentēja Rinkēvičs.

Arī Deiviss sarunu sāka, uzsverot, ka šeit nav ieradies ar “naudas maisu”, paužot, ka diskusijas starp abiem ministriem bija ļoti pozitīvas. Lielbritānijas ministrs arī atzina, ka Apvienotā Karaliste turpinās būt labs globāls un ES pilsonis.

Deiviss izteicās, ka “Brexit” nav šķiršanās, bet gan jaunu, turklāt diezgan modernu attiecību sākums. Viņš bilda, ka Lielbritānija vēlas, lai tās kaimiņš – ES – būtu spēcīga, veiksmīga un efektīva.

Izsakoties par Lielbritānijas interesēm, viņš pauda, ka tā vēlas sasniegt pēc iespējas labāku un visaptverošāku brīvās tirdzniecības līgumu. Tāpat Deiviss pievērsās jautājumam par citiem ES pilsoņiem, tostarp Latvijas pilsoņiem Lielbritānijā. Ministrs uzsvēra, ka “mēs vēlamies redzēt pēc iespējas labāku, civilizētāku un atbildīgāku risinājumu šim,” un ka tas tiek uztverts ļoti nopietni.

Jautāts par diskusijām Lielbritānijas valdībā rast iespēju novirzīt daļu palīdzības, ko Apvienotā Karaliste sniedz Āzijas un Āfrikas valstīm, uz Viduseiropu un Austrumeiropu, tostarp Baltijas valstīm, tādā veidā nodrošinot to atbalstu sarunās par Lielbritānijas izstāšanos no ES, Deiviss norādīja, ka, pirmkārt, nebija informēts par konkrēto publikāciju, bet pauda, ka šādas diskusijas nav sākušās. Viņš arī uzsvēra, ka tā nenotiks.

Saistītās tēmas: BrexitLielbritānijaMinistrs

youtube icon
Abonēt youtube