Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret VSIA “Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca” darbiniekiem par prettiesisku labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, kā arī dokumentu viltošanu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecinot, ka divas personas uzkūdīja slimnīcas darbinieku organizēt dokumentu viltošanu, lai nodrošinātu Dānijas pilsoņa attaisnojumu par neierašanos Augstākajā tiesā saistībā ar viņa izdošanu Vācijai. Par to slimnīcas darbinieks pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu – 5000 eiro, ko sadalīja ar trim iesaistītajiem slimnīcas ārstiem, kuri veica dokumentu viltošanu, informēja KNAB.

KNAB izmeklētājs ierosina saukt pie kriminālatbildības slimnīcas darbiniekus par dokumentu viltošanu, par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu un par līdzdalību noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Tāpat birojs rosina apsūdzēt divas personas par uzkūdīšanu organizēt dokumentu viltošanu, bet ārvalsts pilsoni par prettiesiska labuma došanu, viltota dokumenta izmantošanu un par noziedzīga nodarījuma atbalstīšanu.

Šī nav pirmā reize, kad KNAB radušās aizdomas par korupciju šajā slimnīcā. 2013.gada nogalē izskanēja ziņas, ka KNAB veicis kratīšanu toreizējās slimnīcas valdes priekšsēdētājas Rūtas Valteres darba kabinetā. Viņa pašlaik tiek tiesāta lietā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un krāpšanu.

Tāpat KNAB iepriekš radušās aizdomas par korupciju citā lielā Latvijas medicīnas iestādē – VSIA Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā. Pagājušā gada vasarā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūra nolēma saukt pie kriminālatbildības septiņus Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas medicīnas darbiniekus.

Šajā lietā vienai personai celta apsūdzība par valsts amatpersonas bezdarbību, četras personas sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma panta par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, savukārt divām personām celtas apsūdzības par prettiesiska labuma pieprasīšanas pieņemšanas organizēšanu.


Foto: Minerva Studio

youtube icon
Abonēt youtube