Bēdīgi slavenā Sīrijas valdības cietumā netālu no Damaskas piecu gadu laikā pakārti apmēram 13 000 cilvēku, otrdien paziņojusi cilvēktiesību aizstāvju organizācijas “Amnesty International“.

Ziņojumu ar nosaukumu “Cilvēku lopkautuve – masveida pakāršana un iznīcināšana Saidnajas cietumā” organizācija ir sastādījusi, iztaujājot 84 aculieciniekus, tostarp sargus, ieslodzītos un tiesnešus.

“Amnesty International” noskaidroja, ka laikā no 2011.gada līdz 2015.gadam vismaz reizi nedēļā 20 līdz 50 cilvēku lielas grupiņas tika izvestas no kamerām un nosūtītas uz patvaļīgām tiesām. Cilvēki tikuši piekauti un pēc tam “nakts vidū un pilnīgā slepenībā” pakārti.

“Visa procesa laikā viņiem bija aizsietas acis. Viņi nezināja, kad un kā viņi mirs, līdz viņiem ap kaklu netika aplikta cilpa,” rakstīja “Amnesty International”.

Vairums upuru, domājams, bijuši civiliedzīvotāji, kas iestājušies pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

“Amnesty International” uzsvēra, ka cietumā notiekošais ir uzskatāms par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, un, domājams, ka šādas darbības turpinās joprojām.

“Amnesty International” apsūdzēja Sīrijas valdība par “iznīcināšanas politiku”, ieslodzīto spīdzināšanu un pārtikas, ūdens un medicīniskas aprūpes nesniegšanu.

Armijas cietumā Saidnajā, ks atrodas 30 kilometrus uz ziemeļiem no Damaskas, tiek turēti vairāki tūkstoši ieslodzīto, un tā ir viena no lielākajām ieslodzījuma vietām Sīrijā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

 


Foto: Amnesty International

Saistītās tēmas: DamaskaPakāršanaSīrijas Režīms

youtube icon
Abonēt youtube