Apkopojot Latvijas radiostaciju atskaites, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) noskaidrojusi piecas Latvijā radītās dziesmas, kas pretendē uz mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” kategorijā “Radio hits”, aģentūru BNS informēja balvas “Zelta Mikrofons” projekta administratore Ilze Pleša.

Balstoties uz radiostaciju datiem, LaIPA kategorijā izvirzījusi grupas “Musiqq” dziesmu “Čaļi”, grupu “Prāta vētra” un “Musiqq” kopdarbu “Debesis iekrita tevī”, Intara Busuļa dziesmu “Miglas rīts”, kā arī divas Dona dziesmas – “Pastnieks” un “Tepat”.

Lai noteiktu nominantus, LaIPA apkopojusi datus par dziesmu atskaņojumu Latvijas radiostacijās 2016.gadā. Rezultātus veidojušas desmit radiostacijas, tostarp “Radio SWH”, “Star FM”, “Rietumu Radio”, “Radio Tev”, “Radio Skonto”, “Kurzemes Radio”, “Capital FM”, “Latvijas Radio 1”, “Latvijas Radio 2” un “Latvijas Radio 5”.

Uz radio hita balvu pretendēja tikai ieraksti, kas publicēti laika posmā no 2015.gada 2.decembra līdz 2016.gada 1.decembrim. Visvairāk reizes atskaņotās dziesmas pēc to skanēšanas biežuma tika reizinātas ar radiostaciju reitingiem, turklāt pieciniekā varēja iekļūt dziesmas, kas skanējušas vismaz trīs radiostacijās.

“Latviešu mūzikas īpatsvars ar katru gadu pieaug, tomēr ir tālu no vēlamā. Latvijā radītajām dziesmām ir jākonkurē ar pasaules līmeņa ierakstiem un dažādās radiostacijās tas notiek ar dažādu intensitāti. Līderis latviešu dziesmu atskaņošanā, protams, ir Latvijas Radio. Pārējās stacijās joprojām dominē ārvalstu ražojumi. Latvijas mūziķi cer, ka ierosinātais vietējās mūzikas kvotu modelis šo tendenci varētu mazināt,” norādīja “Zelta mikrofona” producente Elita Mīlgrāve.

LaIPA izpilddirektore Liena Grīna informēja, ka aizvadītajā gadā ar spēcīgām kompozīcijām sevi pieteica vairāki pašmāju mūziķi un muzikālās apvienības. “Šīs kompozīcijas jau ir iekļuvušas regulārajā radio rotācijā un iekarojušas klausītāju sirdis. 2016.gadā LaIPA veiktajā Mūzikas patēriņa indeksā noskaidrots, ka 47% Latvijas iedzīvotāju mūziku klausās radio, apliecinot tā nozīmīgo lomu cilvēku ikdienā,” atzīmēja Grīna.

Jau ziņots, ka 28.februārī Dailes teātrī ceremonijā “Zelta mikrofons” 21.reizi apbalvos gada labākos mūziķus un mūzikas nozarē iesaistītos 19 kategorijās.

Šogad iesniegti 114 albumi, 46 dziesmas, 66 videoklipi, 32 debitanti un 8 koncertieraksti video formātā, kopskaitā 266 pieteikumi, kas ir līdzvērtīgi pagājušā gada apjomam.

Saistītās tēmas: DonsIntars BusulisMusiqqmūzikaPrāta VētraZelta Mikrofons

youtube icon
Abonēt youtube