Mūsdienās miljoniem cilvēku ik gadu tiek diagnosticēta depresija, tādēļ ir laiks kļūt laimīgiem bez meditācijas vai medikamentu palīdzības.

Psihologi skaidro, ka depresija sevī ietver nomāktas domas, noskaņojumu, tukšuma sajūtu, aizkaitināmību un bezcerību, kas ilgst ilgāk nekā divas nedēļas. Nacionālās Ambulatorās medicīnas aprūpes apsekojumi liecina, ka depresijas gadījumu skaits no 1987. gada pieaudzis par 450 procentiem. Parasti tiek ieteikti dažādi medikamenti, lai mazinātu šos depresijas simptomus. Tomēr šāda depresijas ārstēšana bieži vien sev līdzi nes dažādas blakusparādības.

Šeit būs vienkārši veidi, kā palielināt serotonīna līmeni un atkal justies laimīgi un labi. 

1. Uzņem pietiekami daudz vitamīna B6. Tas atrodams spinātos, ķiplokos, ziedkāpostos, sinepju sēklās, selerijā un zivīs, īpaši, tuncī, ātēs, lasī, mencā un plaudī. Tāpat uzņem vistas un tītara gaļu, kā arī liesu liellopa fileju.

2. Uzņem smadzeņu darbību uzlabojošas sēklas, graudaugus, izņemot kviešus. Piemēram, amaratu, griķus, prosu un tagad tik populāro kvinoju. Šīs sēklas ir veselīgas, tajās ir daudz veselīgo olbaltumvielu un pareizs daudzums ogļhidrātu, lai palielinātos serotonīna līmenis. Jāteic, ka serotonīns ne tikai uzlabo noskaņojumu, bet arī palīdzēs iemigt un labāk gulēt.

Šajās sēklās ir daudz B vitamīnu, arī jau iepriekš minētais B6, kam ir nozīmīga loma smadzeņu darbībā. Šajos produktos ir arī D vitamīns, folskābe, selēns, kalcijs un magnijs.

Labi zināt: augu bāzes olbaltumvielas palīdz veidot serotonīnu daudz labāk nekā dzīvnieku valsts produkti. Tādēļ sēklas ir ideāls dabiskais risinājums.

3. Iekļauj ēdienkartē arī fermentētu pārtiku un dzērienus. Šāda pārtika maigi asistē gremošanas sistēmai un pārstrādājās tajās vielās, kuras nepieciešamas, lai veidotos serotonīns.

4. Pieraksties uz masāžu. Jau gadiem zināms fakts, kas cilvēka pieskārieniem piemīt dziednieciskas īpašības. Maiami Universitātes pētījumi par pieskārieniem liecina, ka masāža palielina serotonīna līmeni par 28 procentiem un samazina kortizola (stresa hormona) līmeni par 31 procentu.

5. Baudi saules starus. Agri no rīta saules gaisma ir īpaši intensīva, un tā var veicināt organismā melatonīna veidošanos ideālam nakts miegam. 20 minūšu pastaiga rīta saulē var uzlabot noskaņojumu un miega kvalitāti.

6. Attīri organismu no toksīniem. Lai ikdienā attīrītu organismu, ēd pienenes un citrusaugļus.

7. Samazini stresu. Ilgstošs fiziskais vai emocionālais stress ražo adrenalīnu un kortizolu, kurš traucē serotonīnam. Mainot savu ikdienu un pievienojot tai relaksējošas aktivitātes, krasi tiks mainīts šis stresa līmenis. Fokusējies uz emocionālo dziedniecību – viens no labākajiem veidiem, kā ražot serotonīnu, ir darīt tās lietas, kas relaksē un padara laimīgu.

8. Protams – nodarbojies ar sportu! Jau gadiem zināms fakts, ka fiziskas aktivitātes mūsos atbrīvo un ražo laimes hormonu, līdz ar to pēc sportošanas jūtamies labi.

9. Izslēdz no ēdienkartes pārstrādātu cukuru vai vismaz krasi samazini tā lietošanu. Ja tavs serotonīna līmenis ir zems, palielināsies vēlme pēc saldumiem. Tādā veidā ķermenis vēlas šo laimes hormona līmeni atjaunot – jā, ēdot cukuru, to var izdarīt. Cukurs palielina insulīna daudzumu, kas palīdz triptofānam nonākt smadzenēs. Tomēr pārāk daudz cukura rada tā atkarību, insulīna rezistenci, hiperglikēmiju un otrā tipa cukura diabētu.

Tā vietā, lai savu kāri pēc saldumiem apmierinātu ar cukuru, baudi kļavu sīrupu, kokosriekstu cukuru vai svaigu medu.

10. Daudz apskaujies, mīli vairāk un baidies mazāk! 🙂 

 

Saistītās tēmas: laimes hormonspadomiserotonīns

youtube icon
Abonēt youtube