Apskaušanās ir viena no jaukākajām un patīkamākajām lietām, ko mēs varam sniegt otram cilvēkam. Apskaušanos pat var nosaukt par tādu kā terapijas formu.

Kad saņemam apskāvienu, tas mums dod tādu kā komfortu, rūpes, mīlestību, sapratni un daudz pozitīvu emociju. Tādēļ, vai, tavuprāt, ik dienas apskauties ir laba ideja?

Patiesībā zem apskāvieniem slēpjas kas daudz vairāk, nekā varētu šķist. Ir pat zinātniski pierādīts, kas tad īsti ar mums notiek, kad apskaujamies.

1. Izbalansē nervu sistēmu. Sniedzot apskāvienu, tu palīdzi otram automātiski sakārtot nervu sistēmu. Ķermenī atrodas olas formas spiediena sensors, kas nodod smadzenēm informāciju, ka kāds pieskaras ķermenim, kā rezultātā nervu sistēmai tiek dots signāls atslābt. Tas notiek īpaši tad, kad apskāviens ir dedzīgs un ciešs.

2. Mazina stresu. Apskāvieni nekavējoties spēj mazināt lielu daļu stresa. Apskāviena laikā tiek samazināts kortizola (stresa hormona) līmenis asinīs, kā rezultātā jūtamies labāk. Tas nozīmē, ka prāts atkal spēj darboties bez dažādiem trauksmes signāliem un bez nemiera sajūtas, tādēļ, ja jūti, ka tavs mīļotais cilvēks ir nemierīgs vai stresa nomākts, sniedz tam kārtīgu apskāvienu.

3. Kopumā uzlabo omu. Apskāviena laikā izdalās laimes hormons jeb serotonīns, kas mūsos rada patīkamas, priecīgas izjūtas. Serotonīnam piemīt spējas uzlabot arī pašapziņu.

4. Atslābina ķermeni. Apskāvieni ļauj atslābt muskuļiem, mazinot tajos spriedzi.

5. Palēnina sirdsdarbību. Apskāvieni spēj palēnināt ātru sirdsdarbību. Būtībā apskāviens nomierina, kā rezultātā sirds ritms palēninās, kā rezultātā ķermenis izjutīs mazāku trauksmes un nemiera sajūtu. Būtībā apskāvieni var mazināt sirds slimības.

Īsumā – mums visiem ir nepieciešami apskāvieni, neatkarīgi no tā, ko par tiem stāsta zinātne. Tie ir patīkami kā garīgā, tā arī fiziskā līmenī. Tie rūpējas par mūsu veselību un laimi, tādēļ jau šodien apskauj kādu, kuram tas ir nepieciešams un iegūsti visu, ko apskāviens spēj sniegt.


Foto: iStock

Saistītās tēmas: apskāvienilaimeveselība

youtube icon
Abonēt youtube