Mēs taču visi zinām, ka dzīve nav nebūt tik rožaina un skaista, kādu to redzam Instagram un Facebook. Jāsaprot, ka cilvēki sociālajos tīklos publicē vien savas dzīves pozitīvākos mirkļus un brīžus, kuros tie ir, izskatās vai vēlas būt skaisti un laimīgi. Taču ir arī pilnīgi normāli, ja nereti jūtamies skumji un nelaimīgi.

Jā, ne vienmēr viss ir skaisti, un tas ir normāli, tomēr, ko darīt tad, ja skumjas un stresa sajūtas mūs pārņem arvien biežāk? Kā restartēt šīs emocijas un kā atgriezties ierastajā ritmā, kurā nebija skumju un stresa?

Šie pavisam vienkāršie padomi noteikti spēs kaut nedaudz uzlabot situāciju!

♦ Nomaini savu gulētiešanas laiku: nav nekā svarīgāka par veselīgu miegu. Neirozinātniece Natālija Kinga uzsver, ka veselīgs miegs ir ārkārtīgi svarīgs mūsu smadzenēm. “No neiroloģijas viedokļa, miegs ir labs mūsu smadzenēm, jo tas ļauj tām atpūsties. Miegs ļauj smadzenēm dienā apgūto pārveidot atmiņās,” stāsta eksperte. “Ja savām smadzenēm nedod pilnvērtīgu iespēju apstrādāt dienā notikušo, kā nākamajā dienā vari vispār pieņemt kādu loģisku lēmumu?”
Pētījumi rāda, ka tie kuri ikdienā neizguļas pienācīgi, biežāk ir neomā, bēdīgi un stresa mākti.

♦ Izsvīsti: neskaitāmi pētījumi pierādījuši, ka fiziskas aktivitātes lieliski ietekmē mūsu noskaņojumu, jo to laikā izdalās pozitīvie hormoni. Piemēram, joga var palīdzēt prātam un ķermenim attīrīties. Kā? “Joga nestrādā kā tiešs ķermeņa attīrītājs, bet nodarbību laikā palielinās sirds un asinsvadu sistēmas aktivitāte, un tādējādi visā ķermenī palielinās asins plūsma,” stāsta Kinga. “Tā rezultātā attīrās tādi lielie orgāni kā aknas. Papildus smadzenēm tiek nodrošināta nepieciešamā asins plūsma (pienāk vairāk skābekļa), kā rezultātā uzlabojas noskaņojums un noregulējas garastāvoklis.”

Un tā kā joga ir arī meditācijas veids, tā ļauj atbrīvot prātu un sakārtot domas. “Vesels ķermenis noved pie vesela prāta, un otrādi!”

♦ Visas dienas garumā dzer daudz ūdens: saskaņā ar Konektikutas Universitātes veikto pētījumu, pat mazākā dehidrācija var ietekmēt cilvēka noskaņojumu, enerģiju un spēju domāt. Pat mazākais ūdens trūkums tevi ietekmēs, tādēļ negaidi, līdz izjūti slāpes (tā ir nopietnākā pazīme, ka tev trūkst ūdens). Ja nezini, cik daudz ūdens tev dienā nepieciešams, tad to ir pavisam vienkārši aprēķināt – uz vienu tavu kilogramu jāizdzer 30 mililitri ūdens. Tas nozīmē, ja tavs svars ir 60 kilogrami, tad tev dienā ir jāizdzer vismaz 1,8 litri ūdens.

♦ Iepauzē sociālos tīklus: būsim atklāti, sociālie tīkli bieži vien liek mums justies nepārliecinātiem, mūs nomāc un skumdina. Pitsburgas Universitāte ir atklājusi, ka pastāv tāda “Facebook depresija” – kas veidojas tad, ja šī sociālo mediju platforma tiek izmantota pārāk bieži. Velti vairāk laika reālajai, nevis virtuālajai dzīvei.

♦ Ņem no dabas: zaļās/ augu tējas ir lielisks veids, kā uzlabot noskaņojumu, jo tām piemīt daudz labu īpašību. Tādu tēju dzeršana, kā piparmētru, rozmarīna, kumelīšu var sniegt miera sajūtu, uzlabot noskaņojumu un uzlabot izziņu un modrību. Citi pētījumi norāda, ka zaļā un melnā tēja palīdz mazināt hronisku slimību attīstīšanos. Tādēļ katrs tējas malks ir svarīgs.

♦ Izej ārā no mājas: Amerikas Psiholoģijas Asociācija apgalvo, ka zaļā daba ir laba mums visiem. Daba mūs ne tikai mierina un dziedina mūsu garīgo pasauli, bet arī ļauj mums ieskatīties savos prātos un izzināt pašiem sevi. Vēl viens labs iemesls iziet no mājas: saules gaisma mums sniedz tik nepieciešamo D vitamīnu. Šis vitamīns ir vienīgais vitamīns, kurš uzskatāms par hormonu, un tam piemīt lieliska medicīniskā un psiholoģiskā iedarbība. Tas regulē imūnsistēmu un atbrīvo baudas un laimes hormonus, piemēram, dopamīnu un serotonīnu, kā rezultātā mazinās depresija.

Noskaidrots, ka atrašanās brīvā dabā mūsos veicina radošumu, uzlabo problēmrisināšanas prasmes un palīdz īstermiņa atmiņai, mazina arī akūtu stresu.

♦ Izveido pateicības žurnālu: visa pamatā ir atcerēties visas mazās lietas. Hārvardas medicīnas skolas pētījumā atklāts, ka mūs padara laimīgus rakstīšana, precīzāk, rakstiska pateicība par dienā notikušo. Rakstīšanas procesā mēs atceramies labos notikumus, atbrīvojamies no sliktā un visu, kas dienā piedzīvots, atbrīvojam no sevis. Pieraksti arī to, par ko esi pateicīgs un pasaki paldies.


Foto: iStock

Saistītās tēmas: Negatīvismspadomislikts noskaņojums

youtube icon
Abonēt youtube