Pēc nelielas atgūšanās iepriekšējā nedēļā, naftas cenas pasaules tirgos ir atsākušas kritumu. Investori joprojām šaubās, vai ar Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) lēmumu par naftas ieguves ierobežošanu ir pietiekami, lai samazinātos naftas krājumi pasaulē.

“OPEC mērķis samazināt naftas krājumus līdz normālam līmenim netiks sasniegts līdz 30.jūnijam, kad beidzas vienošanās [par naftas ieguves samazināšanu] termiņš,” savā paziņojumā klientiem brīdina investīciju banka “Jefferies”.

Tādēļ pašlaik tiek gaidīts, vai OPEC nepagarinās vienošanās darbības laiku. Iespējams sarunas par to notiks jau šajā nedēļas nogalē, kad Kuveitā notiek OPEC komitejas, kura monitorē naftas ieguves samazināšanu, tikšanās.

Līdz šim OPEC un tās partnervalstu lēmumam samazināt naftas ieguves apmērus nav izdevies būtiski mazināt naftas krājumus pasaulē. Pasaules lielākajā energotirgū – ASV – iepriekšējā nedēļā naftas krājumi sasniedza kārtējo rekordu – 533 miljonus barelu.

Tikmēr OPEC centienus steidz izmantot citas naftas ieguvējvalstis. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija piektdien paziņoja, ka tā devusi galīgo apstiprinājumu pretrunīgi vērtētā naftas vada “Keystone XL” būvniecībai starp Kanādu un ASV, ko viņa priekšgājējs Baraks Obama bija bloķējis saistībā ar bažām par iespējamo vides piesārņojumu. Saskaņā ar projektu 1900 kilometrus garais naftas vada atzars savienos naftas atradnes Kanādas Albertas provincē ar ASV naftas vadu tīklu, pa kuru jēlnaftu varētu nogādāt uz pārstrādes rūpnīcām Meksikas līča piekrastē.

Nedēļa sākās ar to, ka Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī pirmdien samazinājās par 0,56 ASV dolāriem līdz 48,22 dolāriem par barelu. “Brent” markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kritās par 0,14 dolāriem – līdz 51,62 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī otrdien samazinājās par 0,88 ASV dolāriem līdz 47,34 dolāriem par barelu. “Brent” markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kritās par 0,66 dolāriem – līdz 50,96 dolāriem par barelu.

Trešdien naftas cenas pasaulē piedzīvojušas kritumu saistībā ar bažām, vai OPEC dalībvalstis un to partneri spēs pietiekami samazināt naftas ieguvi, lai tirgū atjaunotu līdzsvaru. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī trešdien samazinājās par 0,2 ASV dolāriem līdz 48,04 dolāriem par barelu. “Brent” markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kritās par 0,32 dolāriem – līdz 50,64 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm maijā ceturtdien samazinājās par 0,34 ASV dolāriem līdz 47,7 dolāriem par barelu. “Brent” markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kritās par 0,08 dolāriem – līdz 50,56 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm maijā bija 47,97 ASV dolāri par barelu, kas ir par 1,7% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā “Brent” markas jēlnaftas cena piegādēm maijā bija 50,8 dolāri par barelu, kas ir par 1,9% mazāk nekā pirms nedēļas.

Saistītās tēmas: Biržasnaftanaftas cenas

youtube icon
Abonēt youtube