Beļģija trešdien piemin pirmo gadskārtu kopš traģiskajiem teroraktiem Briselē, kuros dzīvību zaudēja 32 cilvēki un vairāk nekā 320 tika ievainoti.

Briseles Zaventemas starptautiskajā lidostā un Briseles metro, kur 2016.gada 23.martā notika terorakti, tiks ievēroti minūti ilgi klusuma brīži, kurus vadīs Beļģijas karalis Filips.

Vilcieni, tramvaji un autobusi uz mirki apstāsies.

Klusuma brīžiem sekos “minūte trokšņa”, la parādītu, ka beļģi neaizmirst, bet nepakļausies naidam un teroram.

Gadu pēc teroraktiem, par kuriem atbildību uzņēmās teroristu grupējums “Islāma valsts”, Beļģijā vēl arvien ir spēkā pastiprināti drošības pasākumi un ielās patrulē karavīri.

Izmeklētāji secinājuši, ka sprādzienus sarīkojis islāmistu teroristu tīkls, kas atbildīgs arī par 2015.gada novembrī notikušajiem uzbrukumiem Parīzē. Teroristiem pavēles devuši “Islāma valsts” augsta ranga kaujinieki.

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels intervijā telekanālam RTL atzina, ka nevar pateikt, kāda būs situācija pēc mēneša vai trim, tādēļ iespējams, ka karavīri arī turpmāk patrulēs pilsētu ielās.

Briseles teroraktu piemiņas pasākumi organizēti ar domu saliedēt sabiedrību un parādīt, ka terorismam nav izdevies to pakļaut.

Zaventemas starptautiskajā lidostā plkst.7.58 (plkst.8.58 pēc Latvijas laika) paredzēts piemiņas pasākumus, kurā piedalīsies karalis Filips un karaliene Matilde, uzbrukumos cietušie cilvēki, bojāgājušo ģimenes locekļi un glābšanas dienestu darbinieki. Lidostā uzspridzinājās teroristi Nadžims Lāšravi un Ibrahims al Bakravi, laupot dzīvību 16 cilvēkiem.

Pēc tam karaļpāris dosies uz Briseles Mālbēkas metro staciju, kur vilcienā uzspridzinājās Halids al Bakravi, noslepkavojot vēl 16 cilvēkus.

Karalis un karaliene vēlāk atklās arī jaunu pieminekli Eiropas Savienības (ES) ēku rajonā.

Bērni no Mālbēkas rajona, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi un kur dzīvojuši vairāki no teroristiem, tiksies ar uzbrukuma upuriem, šādi paužot solidaritāti.

Briselē paredzēti arī trīs gājieni un pilsētas slavenā čurājošā puisēna strūklaka tiks ietērpta ugunsdzēsēja tērpā, šādi izrādot atzinību glābēju darbam.

Saistītās tēmas: BriseleGadskārtaTerorakti

youtube icon
Abonēt youtube