Dārzeņu mizošana visdrīzāk ir viena no visneatliekamākajām pusdienu vai vakariņu gatavošanas daļām, un tai mēs atvēlam samērā daudz laika. Un kad šo nozīmīgo un it kā darbu esam pabeiguši, mūsu priekšā paliek kaudze ar neizmantojamām mizām, kuras beigās tiek iemestas miskastē.

Jaunākie pētījumi liecina, ka mēs, ik reizi nomizojot dārzeni, izmetam gružos to visveselīgāko dārzeņa daļu. “Daily Mail Online” pārstāvji tikās ar sertificētu dietologu Mariju Džeinu Detrojeru (Ņujorkā), lai noskaidrotu, kādēļ mums nevajadzētu mizot dārzeņus un to, kādi slēptie labumi atrodas šajā mizā.

Saskaņā ar Detrojeru, pastāv vairāki iemesli, kādēļ vajadzētu atstāt šo mizu, galvenais no tiem ir tas, ka tādā veidā mēs apzogam ķermeni. Tādiem dārzeņiem kā kartupeļi, burkāni vai gurķi, tieši miza ir visa veselīguma balsts.

“Mizā ir daudz šķiedrvielu un nešķīstošo šķiedrvielu, īpaši, ja miza ir krāsaina,” stāsta Detrojera. “Galvenokārt tieši mizā atrodas visas dārzenim piedēvētās uzturvielas.”

Labs piemērs ir īpaši tumši zaļi gurķi, to mizā ir ārkārtīgi daudz antioksidantu, kā arī K vitamīns. Kartupeļu mizā arī ir daudz uzturvielu – dzelzs, kalcijs, kālijs, magnijs, vitamīni B6 un C.

“Cilvēki, kas bieži gatavo kartupeļu biezputras, kartupeļus parasti nomizo, neapzinoties, ka tos var vārīt ar visu mizu, pēc tam kārtīgi saspaidot,” stāsta eksperte. Viņa piebilst, ka mizās atrodas tie antioksidanti, kas palīdz cīņā ar brīvajiem radikāļiem.

Brīvie radikāļi ir atomi, kas var izraisīt organismā dažādus bojājumus, piemēram, sirds slimības. Dārzeņu mizās atrodamais C un E vitamīns arī palīdz pret brīvajiem radikāļiem, pasargājot ķermeni un neitralizējot tos. Turklāt krāsainajās dārzeņu mizās, piemēram, burkānos un paprikā, atrodas antioksidanti, tām piemīt pretiekaisuma un aknu veselību veicinošas īpašības.

Detrojera atzīst, ka vispopulārākais iemesls, kādēļ cilvēki mizo dārzeņus, ir bailes par herbicīdiem un pesticīdiem, kas atrodami mizā. Bet eksperte uzskata, ka to lieliski var risināt ar rūpīgu mazgāšanu.

“Daudziem šķiet, ka vislabāk dārzeņus mazgāt ar ziepēm un kārtīgi noberzt,” atklāj Detrojera, “tomēr vislabāk tā nedarīt. Pietiek tos nomazgāt siltā ūdenī, tad arī netīrumi tiks nomazgāti.”

“Ja budžets atkļauj, vislabāk iegādāties dārzeņus no ekoloģiskajām audzētavām, tādā veidā zudīs bailes par ķimikālijām,” skaidro eksperte.

Dietoloģe uzskata, ka ikdienā uzņemt šos augu bāzes pārtikas produktus atsver to visu negatīvo, kas lasīts par pesticīdiem un herbicīdiem.


Foto: iStock

Saistītās tēmas: dārzeņiveselīgs dzīvesveids

youtube icon
Abonēt youtube