Jaunā latviešu režisora Matīsa Kažas dokumentālā filma “Vienu biļeti, lūdzu!” ieguvusi balvu Stokholmas dokumentālo filmu festivālā “Tempo Documentary Festival”.

Kā informēja filmas pārstāve Ildze Felsberga, dokumentālā filma balvu ieguva konkursa programmā “New Doc”, kur kopumā sacentās deviņas režisoru – debitantu dokumentālās filmas. Kaža balvā saņēma 70 000 Zviedrijas kronu jeb aptuveni 7200 eiro.

“Šī balva ir visu mūsu filmas komandas locekļu darba rezultāts,” tā par balvu pasniegšanas ceremonijā izteicās režisors. Šī ir pirmā starptautiskā kino balva, ko Kaža ieguva un viņa debijas dokumentālā filma.

“Šī gada “New Doc” balva tiek piešķirta filmai par kādu neatlaidīgu un kaislīgu sievieti, kura ir uz simpātiskuma robežas. Filmas vēstījums ir ļoti jūtīgs, un tās vizualitāte mūs pastāvīgi pārsteidza. Režisors atklāj varones dzīvi pakāpeniski, nevienā brīdī viņu nenosodot un izvairoties no didaktikas. Varones dzīves filozofiju raksturo kāda viņas replika filmā: “Es neticu veselajam saprātam. Viss, ko cilvēki sauc par veselo saprātu, patiesībā ir iemācīta uzvedība”,” savu izvēli pamatoja filmas žūrija.

Filma “Vienu biļeti, lūdzu!” ir dokumentāls stāsts par Nikiju Kokrenu: Ņujorkas aktīvāko teātra apmeklētāju. Šī indiešu izcelsmes kundze, kurai ir jau 78 gadu, katru dienu pēdējos 25 gadus noskatās vismaz vienu teātra izrādi. Tomēr ne visi ir sajūsmā par viņas kaislību, jo Brodvejas teātru darbiniekiem viņa ir īsts bieds. Pazīstama kā nekārtību cēlāja un blēde, Nikija visiem līdzekļiem cenšas iegūt pēc iespējas vairāk brīvbiļešu, bet, iekļuvusi teātrī, mēģina ieņemt vislabākās vietas un dažkārt teātros ietur pat maltītes. Viņa sevi uzskata par īstenu teātra mākslas mīļotāju, kuras ikdienā materiālām lietām nav nozīmes.

Filmu “Vienu biļeti lūdzu!” no 13.marta varēs noskatīties kinoteātros gan Rīgā – “Kino Citadele”, “Splendid Palace”, “K Suns”, “Kino Bize”, gan citur Latvijā – “Kino Rio” Ventspilī, Vidzemes koncertzālē Cēsīs, vēlāk arī Rēzeknē un Daugavpilī.

Filmas “Vienu biļeti, lūdzu!” radošā komanda ir režisors un producents Kaža, operatori Aleksandrs Grebņevs un Noass Vaisfogels, komponists Mārtiņš Brauns, montāžas režisore Gunta Ikere, skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis, mākslinieki Toms Kalninskis, Marija Luīze Meļķe un Luīze Lote Nežberte, producenti Una Celma, Rīds Hannafords un Deivids Šerkers.

Saistītās tēmas: BalvaDokumentālāFestivālsfilmaStokholma

youtube icon
Abonēt youtube