Krēmīgs un salds. Par banāna lieliskajām īpašībām – pilni ar vitamīniem un uzturvielām – ir pavisam vienkārši piemirst. Daudzi banānus uztver kā retu našķi, nevis kā ikdienas ēdienkartes papildinājumu. Tādēļ laiks izskaidrot, kādēļ to vajadzētu mainīt.

Šie dzeltenie augļi ir ārkārtīgi veselīgi, un tajos ir daudz nozīmīgu vielu. Banāni saīsina atveseļošanās posmu pēc treniņiem un nomāc izsalkumu. Vidēja lieluma banānā ir aptuveni 100 kalorijas, līdz ar to tas der kā izcila uzkoda vai piedeva brokastīm vai pusdienām. Banāns ir arī lielisks variants pēc treniņiem. Un, protams, banāni ir bagātīgs vitamīna B6, mangāna, C vitamīna, vara, šķiedrvielu un kālija avots.

Mangāns: bieži vien piemirsts minerāls un tiek jaukts ar magniju. Mangāns ir pārejas minerāls, līdz ar to tas nav nepieciešams lielos daudzumos, tomēr tas ir nozīmīgs mūsu organismam. Tas palīdz brūču dziedēšanā un var būt nozīmīgs minerāls kaulu veselībai. Tieši tādēļ banāns ir lieliska uzkoda, lai novērstu osteoporozi.

Mangāns ir arī viens no svarīgākajiem ķermeņa antioksidantiem. Tas pasargā ķermeni no brīvajiem radikāļiem, kas bojā šūnas. Tāpat mangāns aktivizē enzīmus, kas savukārt, aktivizē vielmaiņu.

Vitamīns B6: nozīmīgs elements ikvienā veselīgā ēdienkartē. Viens banāns dienā ļauj uzņemt tieši tik daudz B6 vitamīna, lai organisms spētu cīnīties ar vēzi, vai uzlabot kognitīvās funkcijas. Sievietēm B6 vitamīns palīdz mazināt pirms menstruālā sindroma simptomus, kā arī mazinās rīta nelabumus grūtniecības laikā. Ja esi veģetārietis, B6 uzņemšana var būt sarežģīta, tādēļ uzturā jālieto banāni, jo viens banāns dod ¼ no B6 vitamīna diennakts devas.

Varš: varš lieliski darbojas ar dzelzi, lai palīdzētu stimulēt sarkano asins šūnu attīstību. Banāns nodrošina aptuveni 5% no dienā nepieciešamās vara devas.

Vitamīns C: uzmanības centrā parasti ir citroni vai apelsīni, tomēr arī banānos ir daudz C vitamīna – aptuveni 15 % no diennakts devas.

Pietiekams C vitamīna daudzums palīdzēs uzlabot imūnsistēmu, mazinās iekaisumus un palēninās novecošanos.


Foto: iStock

Saistītās tēmas: banāniveselībavitamīni

youtube icon
Abonēt youtube