Tiamīns ir būtiska uzturviela, kas nepieciešama visos organisma audos, lai tie darbotos pareizi. Tas ir B vitamīnu grupas pirmais vitamīns, ko atklāja zinātnieki. Tieši tādēļ tam klāt ir cipars 1.

Gluži tāpat kā citi B grupas vitamīni, arī tiamīns jeb vitamīns B1 ir ūdenī šķīstošs un palīdz organismam uzņemto pārtiku pārveidot enerģijā.

Kas notiek, ja to neuzņemam pietiekamā daudzumā?

Tiamīna trūkums ietekmē nervu sistēmu, sirdi un smadzenes. Taču jāteic, ka mūsdienu attīstītajās valstīs tiamīna trūkums ir ārkārtīgi reta parādīta. Tā deficīts pieaugušo organismā tiek novērots reti. Visbiežāk tiamīns trūkst cilvēkiem, kuri sirgst ar specifiskām slimībām.

Tiamīna trūkums var novest pie divām nopietnām veselības problēmām – Beriberi slimības un Korsakova sindroma. Beriberi slimība ietekmē elpošanu, acu kustību, sirds funkcijas un modrību. Korsakova sindroms ietekmē smadzeņu darbību, kā arī nervu sistēmu.

Visbiežāk B1 vitamīna trūkumu izjūt cilvēki, kuriem tiek veikta dialīze un tie, kuri uzņem cilpas diurētiskos līdzekļus. Tie no organisma izskalo šo vitamīnu, vēl pirms tas spēj iedarboties uz organismu.

Kādos produktos meklēt tiamīnu? B1 vitamīns atrodams cūkgaļā, mājputnu gaļā, zirņos, riekstos, žāvētās pupās, sojas pupās, pilngraudu pārslās, lēcās, pākšaugos, maizē, rīsos un raugā.

Taču pastāv pārtikas produkti, kuri var ietekmēt tiamīna absorbēšanos organismā: liels daudzums kafijas vai tējas, beteļrieksti, kā arī jēlas zivis un vēžveidīgie.

Ja tev tomēr šķiet, ka tavā organismā varētu trūkt šis vitamīns, par to konsultējies ar savu ģimenes ārstu, kurš noteikti zinās, kā rīkoties tālāk.

 

 

 

Saistītās tēmas: TiamīnsveselībaVitamīns B1

youtube icon
Abonēt youtube