Labklājības ministrijas (LM) turpmāk plānotie pasākumi ļaus uzlabot ienākumu līmeni iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un nabadzības riskam visvairāk pakļautajām iedzīvotāju grupām,  pauda Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece.

Pēc viņas paustā, Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām labklājības nozarē vērtējums ir – sasniegts ierobežots progress sociālās palīdzības pabalstu adekvātuma uzlabošanā, kā arī neliels progress sociālās palīdzības saņēmēju atbalstā iesaistei nodarbinātībā.

Muižniece norādīja, ka, ņemot vērā valsts budžeta finansiālās iespējas, minimālā ienākuma līmeņa paaugstināšana nav notikusi sākotnēji plānotajos termiņos un apjomos. Tomēr, izvērtējot nabadzības mazināšanas aktivitāšu prioritātes kontekstā ar paredzamo provizorisko izmaksu ietekmi uz pašreizējo valsts fiskālās telpas stabilitāti, ir izstrādāti priekšlikumi politikas pasākumu pakāpeniskai īstenošanai minimālo ienākumu līmeņu pārskatīšanā, kā arī minimālo ienākumu atbalsta sistēmas un sociālās palīdzības sistēmas pilnveidošanā.

Tāpat Muižniece skaidroja, ka nabadzības un ienākumu nevienlīdzības mazināšana ir komplekss jautājums. “Protams, pamata finansiālais nodrošinājums cilvēkiem jāgūst caur nodarbinātību, vienlaikus pastāvot sociālās apdrošināšanas sistēmas un valsts sociālo pabalstu atbalstam, kā arī citiem valsts atbalsta mehānismiem. Ja iepriekš minētā atbalsta rezultātā ienākumi ir nepietiekami, pašvaldība, veicot personu ienākumu izvērtējumu, sniedz finansiālu vai materiālu palīdzību,” norādīja valsts sekretāra vietniece.

Viņa informēja, ka LM veidotajā plānā minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai 2018.-2020.gadam, kas tika izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē martā, 2018.gadā plānota pensiju indeksācijas pārskatīšana personām ar lielu stāžu, kā arī ģimenes valsts pabalsta paaugstināšana par trešo bērnu uz 50,07 eiro.

Savukārt 2019.gadā plānota minimālo vecuma pensiju palielināšana, par bāzi nosakot 94 eiro, trūcīgas personas ienākumu līmeņa noteikšana 188 eiro apmērā līdzšinējo 128,06 eiro vietā, garantētā minimālā ienākumu līmeņa noteikšana kā puse no trūcīgas personas līmeņa 94 eiro apmērā līdzšinējo 49,8 eiro vietā, turklāt 2020.iecerēts vienots dzīvokļa pabalsta regulējums un vienots maznodrošinātās personas ienākumu līmenis.

Jau ziņots, ka Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē deputātu EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka informēja, ka kopš 2012.gada Latvija nav sasniegusi pietiekamus rezultātus sociālās palīdzības un veselības aprūpes reformās.

Pēc viņas teiktā, pietiekamu rezultātu nav arī darbaspēka nodokļu sloga pārnešanā, bezdarbnieku aktivizēšanas un publiskā sektora reformās.

 


Foto: flickr

Saistītās tēmas: EKLabklājībaLM

youtube icon
Abonēt youtube