Gaujas palienē atrodas kāds Latvijas ainavai neraksturīgs dabas objekts, varētu teikt dabas brīnums, – Līču-Laņģu klintis Priekuļu novadā, Gaujas nacionālajā parkā. Brīnišķīgās, sarkanīgās klintis, kas reiz bija visai grūti atrodamas un sasniedzamas, pēdējos gados kļuvušas visai iecienītas tūristu vidū. Tagad tur izvietotas norādes un labiekārtots pieejas ceļš.

Image may contain: one or more people, tree, plant, outdoor, nature and water

Parasti šādas klintis ierasts redzēt Gaujas vai Salacas krastos, bet šeit upes nav. Zeme it kā salūzusi, un atklājas klintis un aiza. Tur esot, jāatgāž galva, lai aptvertu klints lielumu, gluži kā tādā dabas baznīcā.

Līču-Laņģu klintis ir ap kilometru gara klinšaina smilšakmens krauja Gaujas senlejas kreisajā krastā, bet pat tiem, kas ir pieredzējuši Gaujas laivotāji, tās var būt pārsteigums, jo no pašas upes klintis nav saskatāmas. Tajās ir daudz koku, un tiem, kas bijuši Čehijas paradīzē, intuitīvi rodas asociācijas ar šo pasaulslaveno vietu. Latvijas klinšu maksimālais augstums ir aptuveni 30 metru.

Maršruts ir marķēts 6 km garumā, taču pastāv iespējas pagarināt vai saīsināt pārgājienu. Ieteicams pie pirmā stenda nofotografēt maršruta karti, tā ir kvalitatīva. Pa ceļam uz klintīm takas kreisajā pusē novērojams varenais Lodes karjers ar iespaidīgiem skatiem.

Attēlu rezultāti vaicājumam “lodes karjers”

Agrāk populārs maršruts pārgājienu gājēju vidū, taču strauji augošā apmeklējuma dēļ 2015. gadā izbūvēta konkrētāka gājēju taka, kas ļauj iepazīt šo vietu ērtāk un drošāk, nebojājot klintis un vidi. Automašīnu iespējams atstāt gan tieši pirms takas esošajā stāvlaukumā, gan Liepā pie veikala. 

Rakstā izmantoti informācijas avoti no Gnp.lv, Vietas.lv un Gandrs.lv

Saistītās tēmas: GNPklintisLode

youtube icon
Abonēt youtube