Tūrisms ir ļoti nozīmīga tautsaimniecības nozare daudzām pasaules valstīm, turklāt pēc pasaules tūrisma organizācijas datiem, tūrisms veido 5% no pasaules ekonomikas kopprodukta, sasniedzot gandrīz triljonu (1000 miljardus) eiro.

Tālāk aplūkosim 10 pasaules valstis, kuras iegūst skaitliski lielākos ienākumus no tūrisma. Dati no 2015. gada norādīti ASV dolāros.

10. Makao – 31 miljards dolāru. Vairāk nekā 50% valsts IKP sniedz tūrisma ienākumi. Makao ir pilsētvalsts, kura robežojas ar Ķīnas Tautas Republiku un aizņem tikai 30 kvadrātkilometrus teritorijas, un tajā mitinās 650 000 iedzīvotāju. Piemēram, Liepājas pilsētas teritorija ir 60 kvadrātkilometru, Rīgas pilsēta – 307 kvadrātkilometru.

9. Honkonga – 36 miljardi dolāru. Ķīnas Tautas Republikas Honkongas īpašais administratīvais rajons 10% no autonomijas IKP iegūst no tūrisma.

8. Vācija – 37 miljardi dolāru. Eiropas ekonomikas lokomotīve no valsts gada IKP tūrisms sastāda vien nieka 1%.

7. Itālija – 39 miljardi dolāru. Pasaules modes lielvalsts gadā no tūrisma iegūst 2% no valsts IKP.

6. Taizeme – 44 miljardi dolāru. Dienvidaustrumāzijas ekonomikas tīģeris gadā no tūrisma ienākumiem sastāda 8% IKP.

5. Apvienotā Karaliste – 45 miljardi dolāru. Lielbritānijas ienākumi no tūrisma gadā sastāda 2% no iekšzemes kopprodukta.

4. Francija – 46 miljardi dolāru. Lai gan Francija ir tūristu visapmeklētākā valsts pasaulē, tomēr tūristu devums valsts iekšzemes kopproduktam nav tik dižens. 2% no IKP ienākumiem sastāda tūrisms.

3. Spānija – 56 miljardi dolāru. Eiropas lielākā kūrortvalsts labi nopelna ar tūrismu, jo 4% no iekšzemes kopprodukta pienesuma dod ceļotāji.

2. Ķīna – 114 miljardi dolāru. Pasaules apdzīvotākā valsts no tūrisma gadā nopelna aptuveni 1% no iekšzemes kopprodukta.

1. ASV – 204 miljardi dolāru. Pasaules lielākā ekonomika gūst arī pasaulē lielākos ienākumus no tūrisma. Gigantiskā ASV ekonomika no tūrisma gūst aptuveni 1,1% gada IKP ieguvumu.

Nākamajā top 10 sērijā iepazīsimies ar pasaulē apmeklētākajām tūristu valstīm.

youtube icon
Abonēt youtube