Bieži notiek diskusijas, ka tūrists nav tik labs kā ceļotājs. Ceļotājs izpelnās atzinību, jo zina, kā „pareizi” apceļot pasauli. Bet tā vienmēr nav taisnība, jo cilvēki ir ļoti dažādi, līdz ar to arī skatās uz pasauli atšķirīgi. Bet, ja nu ir vēlme būt ceļotājam, nevis parastam tūristam, tad, lūk, 5 lietas, kas raksturo parasto „meinstrīmeru” tūristu un kas jādara, lai sevi sauktu par ceļotāju.

  1. Tu rezervē ērtu, augstas klases viesnīcu. Ja ceļojot, tev ir svarīgi, ka jāpaliek ērtā daudz zvaigžņu viesnīcā, tad man ir sliktas ziņas tev – tu esi tūrists! Augstas klases viesnīcas pasaulē maz atšķiras, līdz ar to, ja gribas kārtīgi pazvilnēt ērtībās, nav jādodas uz otru zemeslodes pusi. Pacenties izvēlēties kādu vietu/ēku, kas vairāk atbilst vietējo iedzīvotāju mājām un sajūties tā. Attēlu rezultāti vaicājumam “house”
  2. Tev patīk ieturēt maltītes tikai labos restorānos. Labāk ēd mazās kafejnīcās vai iepērc pārtiku vietējā tirgū. Mmm, kas par garšām!

Attēlu rezultāti vaicājumam “food”

3. Tu pārvietojies ar taksi. Labāk braukt ar publisko transportu, jo šādi ir iespējams nopētīt katru vietējo un iejusties šo cilvēku ādā. Pasmaidi ļaudīm, iespējams, uzsāc sarunu, piemēram, pajautājot, kas šajā apkārtnē ir redzēšanas vērts. Patiess ceļotājs.

Attēlu rezultāti vaicājumam “public transport”

4. Tu nesaplūsti ar pūli. Ja visa ceļojuma laikā ir sanācis runāt tikai ar tūrisma apkalpojošo personālu un ceļabiedriem, tu neesi patiess ceļotājs. Centies sarunāties ar vietējiem, ja valoda ir barjera, iesaisties dejās, sporto vai vienkārši izlīdzi nest smagus saiņus tirgotājam. Tā būs ne tikai lieliska komunikācija, bet arī sevis pievarēšana, izpildot dažādus izaicinājumus.

Attēlu rezultāti vaicājumam “people”

5. Tu dodies tikai uz populārajām tūristu vietām. Protams, ir vērts apmeklēt Eifeļa torni, aplūkot Niagāras vareno ūdenskritumu, bet ir lieliski palūkoties tālāk par ierastajiem tūristu maršrutiem un aktivitātēm, ko darīt. Jautā vietējiem, kā padarīt savu ceļojumu krāsaināku. Neseko ierastajai tūristu rutīnai, kuri bijuši šeit pirms tevis. Esi radošs.

Izkāp no komforta zonas un atstāj tūristu mājās, kad dodies savā nākamajā ceļojumā. Katrā pasaules malā, pat visforšākajā,  ir savas pozitīvās un arī negatīvās puses, bet skaistums vienmēr izceļas, skatoties ar ceļotāja acīm. Nav jātiecas pēc ideāla, tā ir ilūzija, galvenais ir būt un izjust.

Saistītās tēmas: CeļotājsTūrists

youtube icon
Abonēt youtube