Vācijas federālās zemes aicinājušas kancleres Angelas Merkeles vadīto valdību iekļaut tās sarunās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Vācijas parlamenta augšpalāta Bundesrāts, ko veido federālo zemju pārstāvji, aicināja Berlīni “cieši integrēt un iekļaut to atbilstoši konstitūcijas vadlīnijām”.

Bundesrāts piektdien publiskotā deklarācijā norādīja, ka “Breksits” tiešā veidā zemes skars attiecībā uz vairāk nekā 30 nozarēm, tostarp izglītību, zinātni, akadēmisko pētniecību, finansēm un tirdzniecību.

Deklarācijā Merkeles valdība kritizēta par to, ka tā nav informējusi zemes par sākotnējām “Breksita” sarunām.

Vācijas federālā sistēma paredz, ka Berlīne pieņem lielāko daļu likumu, tomēr to īstenošana tiek atstāta 16 federālo zemju pārziņā. Bundesrāts ir ietekmīga institūcija, un lielākajai daļai būtiskāko likumprojektu ir jāsaņem tā apstiprinājums.

Jau vēstīts, ka Lielbritānija trešdien iesniedza Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam premjerministres Terēzas Mejas parakstīto vēstuli par Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, tādējādi oficiāli uzsākot izstāšanās procedūru no ES.

Saistītās tēmas: BerlīneBrexitVācija

youtube icon
Abonēt youtube