Kā informē Zāļu valsts aģentūras sabiedrisko attiecību vadītāja Egita Diure, Zāļu valsts aģentūra sadarbībā ar biedrību “Veselības projekti Latvijai” 2017. gada martā un aprīlī īsteno informatīvu kampaņu par iespējām no plašā zāļu klāsta izvēlēties vairākas alternatīvas zāles ar to pašu aktīvo vielu , bet atšķirīgu cenu. Ar informatīvu materiālu palīdzību tiek stāstīts, kas ir ģenēriskās jeb patentbrīvās zāles, kādas ir to priekšrocības un vai tām var uzticēties. 

Latvijas Zāļu reģistrā šobrīd ir gana daudz zāļu, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu pieejami dažādi zāļu produkti, kuriem ir viena aktīvā viela. Tāpat tiek nodrošināta plaša informāciju par zāļu lietošanas aspektiem un to racionālu lietošanu. Līdz ar to cilvēki ir zināšanas par to, kāda ir vispiemērotākā zāļu forma, kurā brīdī tās ir jālieto un iespējamajām blaknēm. Tiek uzsvērts, ka cilvēkiem ir jāzina arī par alternatīvām jeb zālēm ar tādu pašu sastāvu, bet zemāku cenu.

Lai varētu reģistrēt zāles un tās nonāktu tirgū, ir jāveic daudzi sarežģīti un dārgi pētījumi, kad apstiprinās, ka zāles ir kvalitatīvas, efektīvas un drošas, tās nonāk tirgū. Dati par šīm zālēm no reģistrācijas brīža kādā no Eiropas Ekonomikas zonas valstīm ir aizsargāti vismaz 8 – 10 gadus. Pēc datu aizsardzības posma attiecīgās zāles drīkst ražot arī citi zāļu ražotāji, izmantojot tādas pašas aktīvās vielas tādā pašā devā un zāļu formā – tās ir ģenēriskās zāles.

Ja salīdzina tādas plaši lietotas zāles, kurās ir aktīvā viela atorvastatīns, kas paredzēts holesterīna līmeņa pazemināšanai pieaugušajiem, cena oriģinālajām zālēm un ģenēriskajām atšķiras vairākas reizes. Vidējā viena 30 tablešu iepakojuma cena atorvastatīnu saturošām oriģinālajām zālēm 2015. gadā bija EUR 13,90, bet to pašu atorvastatīnu saturošām ģenēriskajām zālēm – EUR 1,50 (10 mg apvalkotās tabletes). Un šādu piemēru ir daudz, ziņo Zāļu valsts aģentūra.

Līdz ar to kampaņas ietvaros Zāļu valsts aģentūra aicina pacientus iztaujāt ārstu un farmaceitu par zālēm, noskaidrojot, vai zālēm ar šo aktīvo vielu ir alternatīvas. Pacientam vienmēr ir tiesības jautāt līdzvērtīgas iedabības zāles ar zemāku cenu, kā arī tiesības lūgt izsniegt jebkuras zāles jebkurā aptiekā. Zāļu valsts aģentūra par pacienta tiesībām atgādina arī inforgrafikā “Kā iegādāties zāles gudrāk? Izsvērti lēmumi – Tavas veselības interesēs”

Visu Latvijā reģistrēto zāļu lietošanas instrukcijas, cenas, dažādas zāles ar vienu aktīvo vielu var meklēt Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē šeit.


Foto: iStock

youtube icon
Abonēt youtube