Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā šodien plkst.17 tiks atklāta mākslinieces Kristas Dzudzilo personālizstāde “Sestā pasaules radīšana”, informēja muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Ar šo ekspozīciju LNMM izstāžu zāles “Arsenāls” Radošā darbnīca atsāks regulāru darbību, piedāvājot apmeklētājiem laikmetīgās mākslas projektus un perspektīvu jauno autoru personālizstādes.

Izstādē “Sestā pasaules radīšana” Dzudzilo turpina savu māksliniecisko praksi – atrast kopsakarības starp tādiem fundamentāliem procesiem kā radīšana, dzīve, laiks un personīgo pagātnes pieredzi. Gan glezniecībā, gan videoinstalācijās un objektos mākslinieces darbiem piemīt lakoniska skaidrība. To vēstījumi un formas tiek izslīpētas līdz zīmes, pat simbola tīrībai.

Dzudzilo jaunais projekts ir īpaši “Arsenāla” Radošās darbnīcas zālei veidota vienota ekspozīcija – videoinstalācija ar objektiem telpā. Tās struktūras pamatā ir austriešu komponista Gustava Mālera “Sestā simfonija”. Mākslinieces darbā būtiska ir tajā ieraugāmā saikne starp pasaules, simfonijas un dzīvības radīšanu.

Dzudzilo dzimusi 1989.gadā. 2013.gadā māksliniece ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā un 2016.gadā maģistra grādu Vizuālās komunikācijas nodaļā. Viņa ir sarīkojusi piecas personālizstādes, no kurām ekspozīcija ar videoinstalāciju “Skaidrība” 2015.gadā tikusi nominēta Purvīša balvai. Māksliniece piedalās grupu izstādēs Latvijā un ārpus tās.

Daudzilo strādā tandēmā ar vīru – scenogrāfu Reini Dzudzilo. 2015.gadā notikušas divas viņu personālizstādes – “kim?* *kas ir mīlestība?”, kas notika “kim?” laikmetīgās mākslas centrā, un “Viena skatītāja apmeklējums”, kas notika LNMM izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā. Savukārt 2016.gadā ar pilsētvides objektu “Respice post te. Hominem te memento” mākslinieki piedalījušies starptautiskā laikmetīgās mākslas festivālā “Tēlniecības Kvadriennāle Rīga”.

Dzudzilo darbojas teātrī un kopā ar Reini Dzudzilo veido izrādes vizuālo ideju – kostīmus un scenogrāfiju. 2016.gadā viņa ieguvusi “Spēlmaņu nakts” balvu kā Gada kostīmu māksliniece

 


Foto: Publicitātes attēls

Saistītās tēmas: AsenālsIzstādeKrista Dzudzilo

youtube icon
Abonēt youtube