Igaunija ir mājvieta daudziem dabiskiem un cilvēku izveidotiem Eiropas un pasaules brīnumiem. Iepazīsti dažus no lielākajiem, garākajiem, vecākajiem un vislabāk saglabātajiem apskates objektiem, tostarp smalkus arhitektūras piemērus.

Lielākais spa salonu skaits uz vienu iedzīvotāju

Igaunijas sala Sāremā ir nopelnījusi iesauku “Sparemā” lielo spa salonu skaita dēļ. Tikai ar 14 000 iedzīvotāju salas lielākajā pilsētā Kuresārē ir iespējams ietilpināt aptuveni 1200 spa viesu, kas to padara par vienu no ar spa saloniem pārblīvētākajām vietām pasaulē.

Unikālākais stadions

Orisāres stadions ir slavens ar savu ozolu pašā tā vidū. Stadiona būvniecības laikā nekas nespēja iznīcināt milzīgo koku, tāpēc beigās stadions vienkārši tika uzcelts ap šo ozolu. Mūsdienās ozols ir kļuvis par iemīļotu “papildus spēlētāju” futbola spēlēs. 2015. gadā ozols ieguva titulu “Eiropas gada koks”.

Garākās priedes

Augstākā priede pasaulē atrodas Pelvas novadā, Igaunijas dienvidos. Tā ir 46,6 metrus gara un apmēram 214 gadus veca. Līdzās šim milzu kokam atrodas arī pasaules augstākā egle – 48,6 metrus gara un 202 gadus veca.

Igaunijas lielākais cietoksnis

Hermaņa pils un tās cietokšņa komplekss uz Igaunijas austrumu robežas sāka pastāvēt 13. gs. Sākumā kā cietoksnis teritorijas aizstāvēšanai, kuru kontrolēja dāņi. No pils paveras skats uz Narvas upi.

Vislabāk saglabājusies Staļina laika arhitektūra

Sillamē pilsēta Igaunijas ziemeļrietumu piekrastē 20. gs. 40. un 50. gados bija mājvieta urāna ražotnei. Šai laikā daudzas ēkas tika būvētas Staļina arhitektūras stilā. Centrāla laukumā, bulvārī, kāpņu un administrācijas telpās tika ievēroti stingra, simetriska estētika.

Tartu mākslas muzejs

Tartu mākslas muzejs ir Igaunijas slīpākā celtne, kas noliekusies 5,8 grādu leņķī. Trīs stāvu māja atgādina nelielu Igaunijas paveida Pizas torni. Tomēr pārējās celtnes nav sašķiebušās? Kāds tad īsti ir iemesls? Viena no celtnes pusēm ir celta uz visai purvaina pamata.

Vislabāk saglabājusies viduslaiku pils

Kuresāres pils Sāremā ir vislabāk saglabājusies pils visā Igaunijā un Baltijas valstīs. Tās celtniecība sākās 13. gadsimtā un noslēdzās 1380. gadā. Mūsdienās apmeklētāji var izstaigāt tās telpas, kā arī salas lielāko muzeju, kuru apvij gadsimtu sena vēsture.

Ziemeļeiropas vecākā bāka

Kepu bāka uz Hījumā salas ir Ziemeļeiropas vecākā bāka un viena no vecākajām pasaulē. Bāka bija nepieciešama Hanzas tirdzniecības periodā, lai vadītu kuģi uz Tallinu. Tās būvniecība sākās 1504. gadā un turpinājās vēl visu 16. un 17. gadsimtu. Kepu bāka, kas būvēta no sešām tonnām akmens, joprojām stāv izturīga un piedāvā apmeklētājiem skaistu skatu uz jūru no skatu platformas.


Avots: Visitestonia.com

Saistītās tēmas: IgaunijaTūrismsVietas

youtube icon
Abonēt youtube