Ķīnas muitas darbinieki februārī konfiscējuši vairāk nekā tonnu mamutu ilkņu, kurus no Krievijas mēģināts ievest Ķīnas ziemeļaustrumos, ceturtdien ziņo mediji.

Lielākais konfiscētais mamuta ilknis ir vairāk nekā 1,6 metrus garš, atklāja kāds muitas darbinieks.

Starp Krieviju un Ķīnu uzplaukusi Sibīrijas tundrā atrasto mamutu kaulu tirdzniecība, kas nav starptautiski aizliegta. Tiesa, šajā gadījumā krava nebija reģistrēta un ilkņus mēģināja ievest Ķīnā slepeni.

Luobeu ostā tika konfiscēti vairāk nekā 100 mamutu ilkņu, kā arī 37 matainā degunradža ragu daļas, kas bija paslēptas slepenā kravas mašīnas nodalījumā.

Kravas mašīnas šoferis apgalvoja, ka pārvadā tikai sojas pupiņas, un aizbēga, kad muitas darbinieki sāka pārmeklēt transporta līdzekli.

Vēlāk šoferis un vēl viena persona tika aizturēti.

Tiek lēsts, ka Arktikas tundrā mūžīgajā sasalumā “dus” aptuveni desmit miljoni mamutu. Pateicoties globālajai sasilšanai, to kauli kļuvuši pieejamāki un vieglāk savācami. Nereti tie tiek pārdoti kā ziloņu ilkņi, tādejādi vairojot pieprasījumu pēc ziloņkaula.

Aplēsts, ka vairāk nekā 50% ziloņkaula, kas tiek pārdots Ķīnā, kur ir lielākais ziloņkaula tirgus pasaulē, ir mamutu ilkņi.

Daļa mamutu ekspertu uzskata, ka tirdzniecību ar mamutu kauliem vajadzētu aizliegt, bet citi domā, ka tas tikai pasliktinās situāciju, pārvēršot to par nelegālu biznesu un piesaistot organizētās noziedzības grupējumus.

Ķīnas plāno līdz 2017.gadam aizliegt tirdzniecību ar ziloņkaulu, kas iegūts no ziloņiem, un šī materiāla apstrādi.

Saistītās tēmas: Ķīnamamutu ilkņi

youtube icon
Abonēt youtube