Šobrīd interneta vidē visai aktuāla kļuvusi tēma, kas saistīta ar medņu medniecību. Kāds mednieks, kas Instagram sevi nodēvējis par Mārtiņu Kalniņu, savā profilā publicējis fotogrāfiju, kurā redzams mednieka ietērpā ar ieroci un nošautu medni pie kājām. 

Neizpratni un sabiedrības nosodījumu izraisījis fakts, ka mednieks dižojies ar savu veikumu, kaut arī likums paredz, ka no 2011. gada medņu medības ir aizliegtas. Jāpiemin, ka ja tiešām medņa nogalēšana notikuši šeit pat Latvijā, tā uzskatāma par sodāmu rīcību.

Kā informē Valsts meža dienests, 2011. gadā līdz ar medību sezonas sākumu, kas bija 10. aprīlī, izsludināja medņa medību aizliegumu, kas tika maskēts ar terminu “nulles limits”. Šādu nepieciešamību noteica nevis sugas apdraudējums, bet gan Eiropas putnu direktīva un solījums sākt pret Latviju pārkāpumu procedūru. Šāda likumu neievērošana varētu maksāt prāvas naudas summas, kas vienalga neatceltu šo spēkā stājušos likumu.

Jāpiemin, ka pavasarī – riesta laikā medņu nomedīšana ir daudz vienkāršāka, nekā tas būtu citā gadalaikā.

Pastāv iespēja, ka foto uzņemts agrāk, līdz ar to mednis nav nošauts pavasarī, kad spēkā stājies šis likums, taču neizpratni rada fakts, ka nu šī fotogrāfija pazudusi no mednieka profila.

Valsts meža dienesta Medību daļā par redzēto ar izbrīnu izsakās un dalās vadītājs Valters Lūsis, viņš stāsta, ka šādu rīcību redz pirmo reizi. Valters Lūsis arī skaidro, ka par šādu likuma pārkāpumu pienākas visai brangs sods – piecu minimālo mēnešalgu apmērā, no kuras četras minimālās algas ir kā sods par rīcību, piektā – par pašu nomedīto putnu. Šis pārkāpums ir uz robežas starp administratīvo un kriminālpārkāpumu.

Eksperti apgalvo, ka šobrīd nedrīkst izdarīt pāragrus secinājumus un Meža dienests norādījis, ka notiks dziļāka izpēte saistībā ar konkrēto foto.

Saistītās tēmas: MalumedniecībaMedībasmedņu medības

youtube icon
Abonēt youtube