Tam, ka mēs pagatavojam kaut ko pavisam īpašu no nulles, piemīt kaut kas īpašs. No iegādāto produktu izklāšanas uz galda līdz tikko pagatavoto kārumu pasniegšanai… Šī aktivitāte rada tādu patīkamu, jauku un siltu sajūtu, un šī sajūta ir kas vairāk, nekā tikai vēlme beidzot nogaršot savu meistardarbu.

Kā izrādās, arī psihologi piekrīt tam, ka gatavošana mīļajiem ir kas daudz vērtīgāks, nekā tikai savas saldumu kāres apmierināšana, vēsta “Huffington Post“.

Gluži tāpat kā gleznošana vai dziedāšana, arī gatavošana ir radošs veids, kā mēs varam cīnīties ar stresu, apgalvo eksperti. Tāpat gatavošana un rosīšanās pie plīts ļauj cīnīties ar nemieru un palielina laimes sajūtas. “Gatavošana prasa pilnīgu uzmanību. Tev ir jāmēra, jāfokusējas uz mīklas rullēšanu. Jādomā par smaržām, pareizajām piedevām, garšām… Jāuzmana, lai nekas nepiedeg. Šādā veidā cilvēks mazina stresu,” stāsta eksperti.

Novērots, ka cilvēki, kas mokās ar depresiju, bieži vien gatavo, jo tas ir lielisks veids, kā novērst domas no nepatīkamā, gatavojot, tu esi spiests domāt par to, kas notiek tagad un te, nevis par citām lietām, problēmām. Papildus vislielāko gandarījumu sniedz iespēja pagatavoto atrādīt un ļaut nobaudīt citiem. Uzslavas un pateicība par gardo veikumu lieliski uzlabo noskaņojumu, ceļ pašapziņu un mazina stresu.

Huffington Post” norāda, ka gatavošana var būt arī kā lielisks veids, lai pateiktos, lai komunicētu, īpaši tiem, kuriem nevedas ar vārdiem. Kad ar vārdiem nespēj izteikties, ēdiens var būt lielisks veids, kā pateikt, ka mīli, ka nožēlo, ka atvainojies vai vienkārši pasakies par kaut ko.

Visa pamatā ir dāvināšanas un došanas prieks, kas ir altruisma forma, kura veicina labsajūtu un liek sajusties tā, it kā esi izdarījis kaut ko labu  pasaulei. Līdz ar to pieaug tavas dzīves jēga un saskarsme ar citiem cilvēkiem.

Tas nozīmē, ka tavi mājās ceptie siera cepumi vai šokolādes kēksi ir labi kā tev, tā arī taviem mīļajiem! 🙂 Marš uz virtuvi!

Saistītās tēmas: attiecībasGatavošanamīlestība

youtube icon
Abonēt youtube