Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicina nevilcināties ar nodokļu reformas pieņemšanu, aģentūru BNS informēja prezidenta kancelejā.

“Sagaidu, ka politiskās partijas pieņems atbildīgu lēmumu par jauno nodokļu pamatnostādņu apstiprināšanu. Nodokļu reforma ir viens no valdības galvenajiem uzdevumiem, ar kura īstenošanu nedrīkst vilcināties,” šodien, tiekoties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja to, ka reformas izstrādē kopā ar valdību ir piedalījušies sociālie partneri, uzņēmēju organizācijas un eksperti, radot priekšnoteikumus tam, lai reforma dotu pēc iespējas labākus rezultātus. Nākamnedēļ nodokļu reformu paredzēts izskatīt Ministru kabineta sēdē.

“Tagad valdošās koalīcijas partneriem ir jāapliecina sava apņemšanās ne tikai vārdos, bet arī darbos. Uzskatu, ka šī ir viena no svarīgākajām reformām Latvijā 25 gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas. Nepamatota tās aizkavēšana mazinātu uzņēmēju un iedzīvotāju uzticību valstij,” sacīja prezidents.

Vējonis uzsvēra, ka nodokļu reforma ir nepieciešama, lai veicinātu ekonomisko aktivitāti, radot labvēlīgus apstākļus uzņēmējdarbības attīstībai un tādējādi nodrošinot lielākus ienākumus valsts budžetā. Reformai ir jāveicina lielāki ienākumi iedzīvotājiem, īpaši domājot par ģimenēm ar bērniem un mazāk turīgajiem. Ļoti svarīgs nodokļu reformas uzdevums ir mazināt ēnu ekonomiku, kas būs iespējams tikai tad, ja visi nodokļu maksātāji rīkosies godīgi, sacīja prezidents.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem nosūtījusi nodokļu reformas pamatnostādnes jeb “Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam” projektu.

Nodokļu reforma paredz ieviest divas IIN pamatlikmes – 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Iecerēts būtiski paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 175 uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī daudzas citas izmaiņas.

Tās ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Konceptuāls atbalsts no koalīcijas partneriem nodokļu reformai ir, otrdien pēc valdības koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents. FM cerēja jau 28.aprīlī to izskatīt Ministru kabineta ārkārtas sēdē, taču “Vienotības” dēļ reformu plāna izvērtēšana ieilga.

 


Foto: BNS

Saistītās tēmas: Nodokļu reformaVējonis

youtube icon
Abonēt youtube