Ziemeļkorejā sestdien tika svinēta komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena 105.dzimšanas diena, un tai par godu galvaspilsētā Phenjanā tika rīkota militāra parāde, kurā varētu būt izrādītas jaunas tāla darbības rādiusa un no zemūdenēm palaižamas raķetes.

Parādē, kuru pārraudzīja Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, maršēja karavīri, aiz kuriem sekoja tanki, reaktīvās artilērijas sistēmas un cits bruņojums.

Atšķirībā no dažām citām Kima apmeklētām parādēm šajā klāt acīmredzami nebija neviena augsta ranga Ķīnas amatpersona. Lai arī Ķīna ir Ziemeļkoejas sabiedrotā, tā ir iestājusies pret Phenjanas raķešu un kodolizmēģinājumiem.

Bruņojuma eksperti uzskata, ka parādē varētu būt izrādīti arī jauni starpkontinentālo ballistisko raķešu veidi.

Ziemeļkoreja ir veikusi piecus kodolizmēģinājumus, tai skaitā divus pērn, un, domājams, gatavoja veikt sesto.

ASV izlūkdienesta amatpersonas uzskata, ka Phenjana nepilnu divu gadu laikā var izstrādāt kodolgalviņu, kas spētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija brīdinājusi Phenjanu, ka neizslēdz militāras iespējas, un nosūtījusi uz Korejas pussalu ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģi “Carl Vinson” un tā trieciengrupas kuģus, tādējādi demonstrējot Savienoto Valstu spēku.

Saistītās tēmas: raķetesSvinībasZiemeļkoreja

youtube icon
Abonēt youtube