Viena no pasaulē attālinātākajām un neapdzīvojamākajām vietām, izrādās, ir arī viena no piesārņotākajām, ziņo Guardian.

Hendersona sala ir neapdzīvots koraļļu atols Klusā okeāna dienvidos. Šī ir viena no retajām vietām, ko tikpat nav skārusi cilvēka darbība.

Uz nelielās platības, kas sastāda 37,3 kvadrātkilometru, mētājas apmēram 671 atkrituma objekts uz 1 kavdrātmetru – apmēram 37, 7 miljons vienību kopumā.

Par galveno ekoloģiskās problēmas iemeslu zinātnieki uzskata salas ne pārāk veiksmīgo atrašanās vietu. Hendersona sala atrodas vietā, kur ūdens straumei ir ērti nogādāt krastā visus atkritumus no Dienvidamerikas puses, kā arī izmestas lietas no zvejnieku kuģiem.

Pēc zinātnieku pētījuma rezultātiem, katru dienu krastā tiek izspļauti vairāk nekā 3 000 jaunu atkritumu, 99.8% no tiem ir plastmasa. Visbiežāk smiltīs ir saskatāmi vienreizējie trauki un izlietotās šampūna pudeles.

“Tas, kas ir noticis Hendersona salā, norāda, ka pat attālinātākās okeāna vietas nevar izvairīties no plastmasas piesārņošanas,” saka šī pētījuma autore Dženifera Lavers no Tasmānijas Universitātes.

Zinātnieki apgalvo, ka tik liela piesārņojuma dēļ tiek apdraudētas unikālo putnu sugas un citi salas iedzīvotāji.

Laversa saka, ka uz salas ir simtiem krabju, kuri dzīvo starp atkritumiem, tādiem kā pudeļu vāciņi un kosmētiku burkas, bet viens pat ir dzīvojis lelles galvā.

“Negaidīsim vēl ilgāk un vairāk zinātnes. Neidziļināsimies debatēs. Plastmasas līmenis mūsu okeānos ir absolūti fenomenāls un mums kaut kas ar to ir jādara.”

 


 

Saistītās tēmas: AtkritumiHendersona salaPlastmasa

youtube icon
Abonēt youtube