Parīt, 11. maijā pie Saeimas notiks protesta akcija “Par cilvēcīgu cirku”, kurā plānots mudināt parlamentu veikt labojumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un liegt Latvijas cirkos izmantot jebkādus savvaļas sugu dzīvniekus, nevis atbalstīt deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikumu ļaut cirkā izmantot nebrīvē dzimušus savvaļas sugu dzīvniekus.

Protesta akcijas organizētāji, biedrības “Dzīvnieku brīvība” pārstāvji norāda, ka likumprojektu par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkos Latvijā pērn izstrādāja darba grupa, kurā piedalījās eksperti no vairākām ministrijām, valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām, kā arī neatkarīgi dzīvnieku speciālisti un veterinārārsti. Saeimas pirmajā lasījumā tika atbalstīti speciālistu izstrādātie grozījumi, taču Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vairākums uz otro lasījumu lēma virzīt Stepaņenko priekšlikumu aizliegt cirka priekšnesumos izmantot tikai savvaļā sagūstītos dzīvniekus.

“Dzīvnieku brīvības” pārstāvji uzsver, ka komisijas sēdē pret Stepaņenko priekšlikumu iebilda gan dzīvnieku aizsardzības organizācijas, gan Zemkopības un Kultūras ministrijas pārstāvji, kā arī atsevišķi deputāti, taču viņu iebildumi netika ņemti vērā. “Ceļojošo cirku pārstāvji deputātus ir informējuši, ka jau patlaban izrādēs tiek izmantoti tikai nebrīvē pavairoti savvaļas sugu dzīvnieki. Ja Saeima atbalstītu Jūlijas Stepaņenko priekšlikumu, tad Latvijā tāpat kā līdz šim turpinātos savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos,” norāda biedrībā.

“Dzīvnieku brīvības” vadītājs Aivars Andersons pauda neizpratni par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vairākuma lēmumu, norādot, ka tādējādi tas nostājas dzīvnieku dresētāju un cirka komersantu pusē. “Ja Saeima atbalstīs komisijas priekšlikumu, tas vairos plaisu starp likumdevējiem un pilsonisko sabiedrību un var mazināt tās motivāciju līdzdarboties valsts pārvaldē. Aicinām ikvienu, kam ir svarīga dzīvnieku aizsardzība un kvalitatīva valsts pārvalde, pievienoties protestam pie Saeimas,” viņš mudināja.

“Dzīvnieku brīvības” pārstāvji norāda, ka daudzas Eiropas valstis, tostarp Austrija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Kipra, Grieķija, Slovēnija, Nīderlande un Malta, jau ir aizliegušas visu savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirkā. Citas valstis, piemēram, Apvienotā Karaliste un Igaunija patlaban izskata aizliegumu, bet vēl citas, piemēram, Dānija, Somija, Ungārija, Portugāle, Norvēģija, Slovākija un Zviedrija, ir noteikušas būtiskus ierobežojumus attiecībā uz cirkos izmantojamajām sugām. Tas liecina par sabiedrības vēlmi aizsargāt dzīvniekus, atsakoties no viņu izmantošanas izklaidē, kā arī iezīmē mūsdienīgu izpratni par cirka mākslu, norāda “Dzīvnieku brīvībā”.

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vairākums 3.maijā atbalstīja deputātes Stepaņenko priekšlikumu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, paredzot, ka cirkā tiktu aizliegts izmantot brīvībā sagūstītus savvaļas sugu dzīvniekus, bet atļauts izmantot nebrīvē dzimušus dzīvniekus.

Saeima 30.aprīlī konceptuāli atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs. Iepriekš gan komisiju līmenī deputāti bija bija lēmuši pretēji.

Tāpat ziņots, ka “Dzīvnieku brīvība” Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā “Par cilvēcīgu cirku”, kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Saistītās tēmas: akcijacirksDzīvniekiSaeima

youtube icon
Abonēt youtube