Sociālie tīkli ļauj lietotājiem brīvi kontaktēties un dalīties ar savām domām  un idejām. Tās ir tūkstošu virtuālo draugu acu priekšā, kurus mēs vispār nepazīstam un diez vai iepazīsim.

Bieži vien posti ir visai impulsīva lieta. Emocionāls kritums vai kāpums neļauj apdomāt rīcības, tāpēc lielākā ierakstu daļa ir…

Noteikti katrs ir atstājis kādu komentāru vai ierakstu, par ko vēlāk nožēloja, taču tas ir normāli. Tas ir tas, no kā mēs kā mēs mācāmies un vēlāk secinām (vai arī nē), ko labāk publicēt, bet kam tomēr derētu palikt privātā sarakstē ar kādu no draugiem.

Dīvainā veidā, taču sociālie tīkli, piemēram, Facebook, ir satuvinājis cilvēkus daudz ciešāk nekā pirmīt, kad kontaktam bija jānorisinās klātienē – citu iespēju nemaz nebija, neņemot vērā mobilā tālruņa palīdzību, taču tas arī nebija tik būtiski.

Tagad mūsu informācija ir publiska – kolēģi, draugi, radi, stalkeri, apdrošināšanas kompānijas, kas meklē potenciālos klientus  – katrs var uzklikšķināt uz jūsu Facebook profila un izpētīt kas un kā.  Daudzās valstīt kompānijas, kas uzņem jaunus darbiniekus, var balstīties uz sociālo tīklu profila ierakstiem, argumentējot iemeslu, kāpēc tieši viņus nepieņem darbā vai atlaist kāda nejēdzīga posta vai fotogrāfijas dēļ, ko darbinieks publicēja savā it kā privātajā virtuālajā pasaulē.

Cilvēki bieži vien pat neaizdomājas pie kā var novest tik atklāta sociālo tīklu lietošana. Runa ir ne tikai par darba devēju iespējamo kontroli, kas principā ir nevainīgs pasākums, te ir jāsaprot arī tādas lietas kā afēristi un zagļi. Nepagūsi attapties, bet tavs bankas konts jau ir tukšs, dzīvoklis apzagts un nervi sabrukuši.

 

drossinternets.lv

Mēs piedāvājam iepazīties ar dažiem noteikumiem, ko nevajadzētu darīt, lai sociālo tīklu lietošanu padarītu maksimāli drošāku:

Dalīties ar postiem par atvaļinājumu

Sociālie tīkli ir pārpildīti ar paziņu fotoattēliem no kārtējās atpūtas ārzemēs, kāpēc gan lai es to nevarētu darīt, vai ne? Viss, ko jūs vēlaties, tas ir izteikt savu prieku un dalīties ar pozitīviem ierakstiem un saulainiem attēliem, lai iegūtu kādu “pirkstu augšā”.

Protams, ka tas ir jūsu profils un darīt tajā jūs varat visu, ko vien vēlaties, taču ziņot par atvaļinājuma aizbraukšanas un atgriešanas datumiem nav jāzina visiem. Turklāt jūs nekad nezināt, kurš ir apmeklējis jūsu profilu un redzējis nošēroto postu vai bildi.

Diez vai jūs vēlētos atgriezties mājās un atklāt, ka dzīvoklis ir iztukšots.

Ja tiešām vēlaties dalīties ar veiksmīgām bildēm, tad izdariet to, kad būsiet atpakaļ.

Šis mazais noteikums attiecas ne tikai uz atvaļinājumiem. Vai tiešām kādam ir jāzina, ka šodien vakarā jūs dosieties uz restorānu vai paliksiet pie draugiem?

 

Sūdzības un skaļas frāzes

Runājot par darba vietu un kolēģiem. Ir svarīgi palikt lojālam un rakstīt saprāta robežās. Ja vēlies sūdzēties par darbu vai priekšnieku, sociālie tīkli noteikti nav tā vieta, kas uzklausīs un sapratīs. Ir pārāk liels risks, ka kāds no kolēģiem ieraudzīs ierakstu un nespēs noklusēt par to.

 

Dārgi pirkumi

Vēl viena lieta, ko mums ir grūti noklusēt. Nopērkot ilgi kāroto “mantiņu”, vēlies, lai visa pasaule par to zina. Tikko tiki pie jauna telefona, planšetes, mašīnas, riteņa? Esi pārāk lielā sajūsmā, lai paturēto šo noslēpumu.  Taču ir divi iemesli kāpēc labāk nepublicēt šādas lietas sociālajos tīklos.

Pirmkārt, šādi posti izraisa problēmu, kas skar lielāko daļu sociālo tīklu – tie pastiprina cilvēkos nedrošības sajūtu un liek justies par neveiksminieku, kuram dzīvē viss ir sliktāk nekā cilvēkam, kurš publicēja jaunu viedtālruni. Kad jūs postējat lietas, kas izceļas no ierastām lietām un maksā vairāk par vidējo, dažos tas izraisa skaudību un dusmas, iespējams, pat aizvainojumu.

Otra lieta ir acīmredzamāka: kad dalāties ar pasauli par jaunu, dārgu pirkumu, iespējams, atradīsies cilvēki, kuri vēlēsies to no jums nozagt.

 

Pievienot draugos nepazīstamus cilvēkus

Paši smaidīgākie un pievilcīgākie cilvēki var izrādīties pilnīgi pretēji reālajā dzīvē. Turklāt tas, ka jums ir kopīgie draugi, neko neizsaka. Jūs par viņu neko nezināt un nepazīstat šo personu. Šādi draugi var izrādīties par afēristiem un informācijas vācējiem, ko ērtākā brīdī varētu izmantot pret jums. Īpaši svarīgi to ir paskaidrot bērniem, kuriem ir grūti filtrēt draugu loku. Kā arī viņi paši bieži vien jaunu draugu un komunikācijas meklējumus sāk, sarakstoties ar nepazīstamajiem.

 

Personisko datu publicēšana

Telefona numuri, e-pasti, adrese, darba vieta, bērna skola, pases kopija, finansiālais stāvoklis – tā ir zelta vērta informācija noziedzniekiem, kuri katru dienu sociālajos tīklos meklē jaunus upurus. Balstoties tikai uz dažiem faktiem, ļaundari par jūsu personu var uzzināt daudz vairāk un apdraudēt bankas kontu.

 

Publicēt savu bērnu fotogrāfijas

Noziedznieku uzdevums – iekarot bērna uzticību. Sava mērķa piepildīšanai viņi var izmantot informāciju, ko atraduši jūsu profilā un izmantot to, lai pietuvinātos bērnam. Turklāt aptaujā katrs piektais bērns (20%) ir atzinušies, ka velētos, lai vecāki izdzēš fotogrāfijas, kurās ir redzami viņi.

Tas var būt ne tikai bīstami, bet arī nepatīkami. Padomājiet, kā jūs liekat justies savam bērnam. Publicējot fotogrāfijas ar viņu, jūs sniedzat iespēju klasesbiedriem vai draugiem pasmieties par savu bērnu. Daudzi vecāki nesaskata tajā nekādu problēmu, taču ir jāciena bērna jūtas un nevajadzētu publicēt bildes, kas liktu kautrēties. Pat, ja divgadīgs bērns smieklīgi sēž uz poda, lai šīs fotogrāfijas paliek mājas arhīvā, neaizmirstiet, ka bērns izaugs.

 


Attēls: unsplash, ritakafija

Saistītās tēmas: DrošībaSociālie tīkli

youtube icon
Abonēt youtube