Ņemot vērā māsu zināšanas, prasmes un profesionālo pieredzi, viņu lomas novērtēšanai veselības aprūpē ir jāpieaug, sveicot māsas Starptautiskajā Māsu dienā, pauda veselības ministre Anda Čakša.

“Šobrīd veselības nozarē viens no visakūtāk risināmajiem jautājumiem ir nepietiekamais speciālistu atalgojums. Veselības ministrija (VM) stingri iestājas par to, ka šis jautājums ir prioritāte, un mērķtiecīgi meklē risinājumus ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai,” norādīja Čakša.

Pēc viņas domām, māsu daudzpusīgās zināšanas vairāk jāizmanto pacientu izglītošanas jautājumos un ārstēšanās pēctecības nodrošināšanā, skaidrojot profilakses un veselības veicināšanas nozīmību, ārstēšanās iespējas un dzīvesveida pielāgošanu hronisku slimību pacientiem.

Ministre uzskata, ka māsu veikums ir ļoti būtisks un neatsverams posms pacientu aprūpē. Māsas ikdienā nodrošina plaša spektra medicīnisko aprūpi, gan uzklausot pacientus, gan arī sniedzot viņiem tik ļoti nepieciešamo emocionālo atbalstu.

Pēc VM paustā, izstrādātais veselības nozares reformu plāns paredz vairākus soļus nozares cilvēkresursu jomā, tostarp, izstrādāt māsas un vecmātes profesijas karti un izvērtēt prasības māsas profesijas un specialitāšu izglītībai. Tāpat, lai māsas profesija netiktu sadrumstalota pa vairākām pamatspecialitātem, paredzēts izveidot māsas profesijas pamatspecialitāti – vispārējās aprūpes māsa.

Foto: iStock

Saistītās tēmas: Anda ČakšamedmāsaVeselības aprūpe

youtube icon
Abonēt youtube