Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte otrdien, pirms došanās uz Maskavu, solījis “labot” valsts pārmērīgo atkarību no tādiem tradicionālajiem partneriem kā ASV.

Duterte žēlojās, ka Krievijai un Filipīnām ir diplomātiskās attiecības jau 40 gadus, bet sadarbība joprojām ir minimāla. Duterte uzsvēra, ka sadarbību būtu jāpaplašina, jo tas būtu abu valstu interesēs.

“Krievijai jābeidz atrasties Filipīnu diplomātijas otrajā plānā,” pirms došanās vizītē uz Maskavu sacīja Duterte.

“Pārmērīgā atkarība no tradicionālajiem partneriem ir ierobežojusi mūsu manevru telpu ļoti dinamiskā starptautiskā arēnā,” sacīja prezidents.

“Šī ir stratēģiska pārrēķināšanās, kas novedusi pie daudzām garām palaistām iespējām (..). Es esmu apņēmies to labot,” viņš piebilda.

Duterte atklāja, ka, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un premjerministru Dmitriju Medvedevu, liks uzsvaru uz Maskavas “pragmatisku iesaistīšanos politikas un drošības sfērā, lielāku ekonomisko sadarbību un plašāku kultūras (..) apmaiņu”.

“Mana vizīte izceļ Filipīnu ārpolitikas neatkarību un ciešo apņemšanos paplašināt draudzības un sadarbības horizontu ar citām valstīm,” paziņoja Duterte.

“Krievija ir valsts, ar kuru mums jāsadarbojas,” viņš piebilda. “Ir iespējas uz sadarbību, ko nedrīkst ignorēt.”

Cenšoties pagriez Filipīnu ārpolitikas kursu prom no ASV, Duterte atbalsta tuvāku attiecību veidošanu ar Krieviju un Ķīnu.

Baltais nams ir uzaicinājis Duterti tikties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, bet tikšanās datums vēl nav zināms.

Saistītās tēmas: ASVattiecībasFilipīnasPrezidents

youtube icon
Abonēt youtube