Ja nu gadījumā jūs nezinājāt, tad Fidget Spinner ir miniatūrs roku trenažieris, kas ir domāts sīkās motorikas attīstīšanai un vienlaikus arī nervu nomierināšanai. Viss kas ir jādara – jāgriež.

Tā ir tik ļoti vienkārša, plakana konstrukcija, tāpēc atliek vien brīnīties, kur gan šis mega hits bija agrāk – kāpēc tikai tagad?

Taču pirmā spinner rotaļlieta parādījās 1993. gadā, kad to izdomāja Keitrina Hetingera. Lielu veiksmi tajos gados izgudrojums neizpelnījās, tāpēc, kad 2005. gadā beidzās patenta derīguma termiņš, finansiālo grūtību dēļ Ketrina to nepagarināja. Rotaļlietu turpināja izmantot dažādās terapeitiskajās procedūrās, taču nekur tālāk tā arī netika, līdz 2016. gada beigām, kad 23. decembrī žurnāla Forbes mājaslapā parādījies rakstu, kas ziņoja, ka spineris ir “must have” ofisa rotaļlieta, nosaucot to par iPhone “starp rotaļlietām”.

Šī aizraujošā mantiņa, kas iekaro pasauli ar neiedomājamiem tempiem, ir tā sauktā ETD toy -rotaļlieta katrai dienai. Braucot uz mājām vai sēžot darbā,  vienmēr atradīsies kāds laiciņš aizņemt rokas un uzmanību.

2017. gada maija sākumā šis mazais izklaidējošais brīnums apdzina ASV prezidenta Donalda Trampa popularitāti Google meklētājā un kļuva par top pārdotāko rotaļlietu Amazon interneta veikalā.

 

 

Kam tas īsti domāts?

Fidget Spinner pirmsākuma mērķis ir atbrīvot īpašnieku no stresa stāvokļa. Turklāt daudzi uzskata, ka tas palīdz atteikties no sliktiem ieradumiem: smēķēšanas, nagu vai zīmuļu graušanas un citām ne mazāk kaitinošām darbībām, ko cilvēkiem ir grūti kontrolēt nemiera stāvoklī. Ražotāji uzskata, ka rotaļlieta palīdz attīstīt sīko motoriku, uzlabo koncentrāciju un atmiņu.

No sākuma par rotaļlietas potenciālo auditoriju uzskatīja ofisa darbiniekus, taču tā kļuva par īstu viral fenomenu, kas tagad ir sastopama praktiski katrā skolā, sākot no ASV līdz pat Austrālijai, neskatoties uz to, dažās mācību iestādēs spinerus nācās aizliegt, jo rotaļlietas traucē bērniem koncentrēties un uztvert informāciju.

 

Tagad rotaļlieta ir trends un vaļasprieks. To dēvēja par jauno tamagoči, kubiku rubiku , Z paaudzes hulahupu. Spineri ir interneta veikalu pārdošanas topos, kā arī pēdējā mēneša laikā YouTube blogeri aizvien biežāk uzņem video, kur atrāda jaunas spinera iespējas un trikus.

Un, ja sākumā rotaļlietas cena pārsniedza $100, tad tagad tā ir kļuvusi daudz pieejamāka – sākot no pāris dolāriem un beidzot ar vairākiem simtiem.

Pasaulē ir pārdoti desmiti miljoni spineru, taču 62 gadus vecā Ketrina Hetingera nav nopelnījusi no tiem ne centa.

Spineri var būt dažādu izmēru un formas, ar LED lampiņām, bez tām. No koka, metāla vai plastmasas. Tie ir domāti absolūti dažāda vecuma pārstāvjiem. Un, ja ir kāda aktuāla lieta, kas šovasar jāiegādājas, lai būtu trendā, tad tas noteikti ir spieneris.

 

 

 


Attēls: CBC/Brett Purdy

Saistītās tēmas: rotaļlietaSpineris

youtube icon
Abonēt youtube